Afbeelding

Hemd van het lijf Job Duijndam

vaste rubrieken

Job Duijndam (70) ontving onlangs een onderscheiding van de Sint Gregorius vereniging, omdat hij al veertig jaar dirigent is van het koor van de Sint Hippolytuskapel aan de Oude Delft.

1. Waarom wil je in de Sint Hippolytuskapel worden gefotografeerd?
"Omdat dit de plek is waar ik altijd dirigeer. Ik ben al veertig jaar dirigent van dit koor en inmiddels ook al zo'n twintig jaar voorzitter van het kerkbestuur."

2. Ben je altijd muzikaal geweest?
"Ik kom uit een groot katholiek gezin en bij ons thuis werd altijd gezongen; we hebben nu zelfs nog een familiekoor dat ik dirigeer. Op mijn zevende ging ik bij het kerkkoor van de Sacramentskerk, waar ik noten leerde lezen, mijn eerste pianolessen kreeg en het Gregoriaans leerde."

3. Wat is het Gregoriaans?
"Dat is éénstemmige muziek in het Latijn, de taal van de katholieke wereldkerk. De Sint Gregorius Vereniging zet zich in voor het behoud van dit erfgoed en heeft me onderscheiden. Wij hebben hier in de kerk wekelijks drie missen. Deze vinden plaats op dinsdagavond, zaterdagmiddag en zondagmorgen. Op de zondag zingen we Gregoriaans en meerstemmige Latijnse muziek."

4. Ben je gelovig?
"Absoluut, de herinneringen aan mijn katholieke opvoeding zijn me zeer dierbaar. Ik gun ook iedereen de rijkdom van het geloof, zoals ik dat ervaar. Ik zie mooie dingen gebeuren, maar weet ook dat de wereld niet altijd mooi is. Daarom probeer ik hem op mijn eigen, kleine, manier vanuit het geloof mooier te maken."

5. Hoe staat het met het kerkbezoek?
"Je ziet wel dat het enigszins terugloopt, maar er komen nog steeds jongeren bij. Wij hebben wekelijks honderd bezoekers en ik denk dat veel kerken daar jaloers op zijn. Waarschijnlijk komt het ook doordat bij ons elke dienst voorgegaan wordt door een priester."

6. Hoe ben je veertig jaar geleden dirigent geworden?
"Toen de vermaarde Nico Verhoef, mijn voorganger, naar Brabant vertrok, ging het kerkbestuur op zoek naar een opvolger. Zijn zoon Marcel wilde het wel overnemen, maar was erg jong. Daarom werd ik benaderd en heb ik verschillende cursussen gevolgd om me in het dirigeren te bekwamen."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik kerkbezoekers beter in staat stellen om in de buurt van de kerk te parkeren. Al is het maar twee uur in de week. Daarnaast zou ik zang- en muziekeducatie in het basis- en voortgezet onderwijs verplicht willen stellen. Dat draagt bij aan emotionele en intellectuele ontwikkeling en -daarvan ben ik overtuigd- een daling van de criminaliteit."

8. Wat is er zo mooi aan het dirigeren?
"Ik ben meermaals op zoek gegaan naar een koor waarin ik alleen kon zingen, maar uiteindelijk kwam ik er toch voor te staan. De uitdaging van een dirigent is om mensen beter te laten zingen, er emotie in te brengen en een eenheid te smeden. Het mooie is dat je mensen die geen ervaring hebben, naar een heel acceptabel niveau kunt brengen."

9. Heb je nooit gedacht te stoppen als dirigent?
"Natuurlijk zijn er momenten geweest waarin dat door mijn hoofd heeft gespookt. Maar als je stopt, loop je tegenwoordig het gevaar dat het koor ophoudt te bestaan en dat zou zonde zijn. Daarom heb ik inmiddels, inclusief het familiekoor, vier koren onder mijn hoede."

10. Heb je nog een kerstwens?
"Ik wens dat iedere mens ontdekt en begrijpt hoe indrukwekkend belangrijk hij of zij is. De Kerk en de wereld hebben je nodig. Het zal je innerlijke vrede brengen. Ieder een zegenrijk kerstfeest toegewenst."