Voorzitter Hans Mostert is blij dat er voor het eerst sinds de oprichting van Voedselbank Delft, in 2003, geen stijgende lijn meer is in de vraag naar voedselpakketten. (foto: Jesper Neeleman)
Voorzitter Hans Mostert is blij dat er voor het eerst sinds de oprichting van Voedselbank Delft, in 2003, geen stijgende lijn meer is in de vraag naar voedselpakketten. (foto: Jesper Neeleman)

Voedselbank verstrekte voor het eerst eens minder voedselpakketten

Algemeen

DELFT – De stijgende lijn van het aantal pakketten dat de Voedselbank Delft verstrekt, is eindelijk ten einde gekomen. Na jaren van toename werden afgelopen jaar voor het eerst minder voedselpakketten verstrekt.

Goed, het gaat om een minimale daling van slechts zestien pakketten in één jaar tijd, maar het ís een daling. "Het aantal is in elk geval gestabiliseerd en daar zijn we blij mee", reageert Voedselbank-voorzitter Hans Mostert. "De stijging is er gelukkig een beetje uit."
Eén van de redenen is de inmiddels weer wat aangetrokken economie. Verder houdt de Voedselbank Delft noodgedwongen strenge normen aan. Een huishouden van één persoon krijgt pas een pakket als diegene maandelijks 180 euro of minder te besteden heeft. Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen ligt dit bedrag op 390 euro. "Dit is nog sterk onder de normen van het Nibud", weet Mostert. "We hebben daar bewust voor gekozen omdat we onvoldoende pakketten konden verstrekken. Sommige mensen, wiens leven niet bepaald vetpot is, moesten we daarom 'nee' verkopen. Dat zijn lastige momenten, als je iemand moet vertellen dat je hem of haar niet kan helpen."
Het goede nieuws is dat de normen in januari weer worden versoepeld. Dit kan, omdat het aantal cliënten niet meer stijgende is en er naar verwachting meer voedsel zal binnenkomen. "Dus kunnen we meer mensen helpen", zegt Mostert. Voor een eenpersoons huishouden gaat de norm van 180 naar 200 euro, voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen wordt dit 440 euro.
Toch kan het aantal Delftse gezinnen dat gebruik maakt van de Voedselbank, gerust fors worden genoemd. Momenteel zijn het 420 gezinnen, waaronder 540 kinderen. "Tegen het einde van het jaar loopt het aantal altijd weer wat op, omdat we in die maand niemand uitschrijven vanwege de feestdagen." De Delftse Voedselbank beleefde vorig jaar rond deze tijd haar dieptepunt met het hoogste aantal Delftse gezinnen dat er wekelijks een doos voedsel kwamen halen: 480.
Afgelopen week kregen alle gezinnen naast het gebruikelijke pakket nog een extra Kerstpakket. "Daarin zitten wat luxere dingetjes, zoals een kerststol en een rollade. Daar hebben we deels voor gespaard en deels kan het worden gerealiseerd door sponsors. We mogen trouwens absoluut niet klagen over de steun die we ontvangen vanuit bedrijven, scholen, kerken en particulieren. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen ons steunen om de zaak elke week weer rond te krijgen. Heel fijn. En we hoeven er niet voor te bedelen."
Hans Mostert is blij met de enigszins stabiele situatie voor Voedselbank Delft. "Het aantal cliënten is hoog, maar de extreme groei is eruit. Zodoende kunnen we komend jaar eens gaan werken aan detailverbeteringen, door bijvoorbeeld meer diversiteit in de pakketten te krijgen." De voorzitter is niet bang dat hij ooit nog eens noodgedwongen moet afzwaaien omdat Delftenaren geen Voedselbank meer nodig hebben. "We hopen dat het aantal stabiliseert of verder daalt. Nog steeds is het zo dat veel mensen, in deze complexe maatschappij, de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Daar blijven we ons best voor doen."