Al zestien schoolbesturen nemen deel aan Pool West. Samen vertegenwoordigen zij ruim tweehonderd basisscholen.
Al zestien schoolbesturen nemen deel aan Pool West. Samen vertegenwoordigen zij ruim tweehonderd basisscholen.

Nieuwe organisatie voor vervanging in primair onderwijs: Pool West

Algemeen

DELFT - De Stichting Pool West is sinds september 2016 actief. Dit is een nieuwe, regionale vervangingspool voor het primair onderwijs.

Doel van Pool West is het oplossen van vervangingsvraagstukken door het organiseren van snelle en goede vervanging van groepsleerkrachten, om de continuïteit van goed onderwijs te waarborgen. Pool West richt zich op de regio Delft – Lansingerland – Pijnacker – Nootdorp - Haaglanden – Zoetermeer – Leiden.
Zestien schoolbesturen nemen deel aan Pool West. Samen vertegenwoordigen deze schoolbesturen meer dan tweehonderd basisscholen in de regio. De betrokken besturen zijn divers van omvang, variërend van ruim 30 scholen tot zogenaamde éénpitters. Aanleiding voor het oprichten van de gezamenlijke vervangingspool is onder meer de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Waar voorheen invalkrachten volop mochten invallen, zorgt de WWZ er voor dat een invalkracht snel recht heeft op een vast dienstverband.

Tekort
Voor schoolbesturen heeft dit het ontstaan van een tekort aan invalkrachten tot gevolg. Door de samenwerking in Pool West kunnen besturen ook gebruikmaken van de invalkrachten van overige besturen en hebben zij minder kosten. Voorheen schakelden besturen vaak een – duur – uitzendbureau in. Stichting Pool West heeft geen winstoogmerk, alles wordt met eigen geld van de aangesloten besturen bekostigd. Daarbij voorkomt een gezamenlijke invalpool ongewenste rechtspositionele verplichtingen, zorgt het voor financiële risicospreiding voor de scholen en biedt het leerkrachten meer kansen en (loopbaan)mogelijkheden.
De invalkrachten zijn niet in dienst bij Pool West, maar krijgen een tijdelijk dienstverband bij de school waar ze worden ingezet. Het is de taak van Pool West te zorgen voor een adequate pool van invalkrachten, de actieve werving en selectie hiertoe en in samenwerking met de schooldirectie het maken van de goede match tussen een invalverzoek van een school en een beschikbare en geschikte invalkracht. Voor deze matches werkt Pool West met het systeem InvalPool. Pool West werkt uitsluitend voor het primair onderwijs, heeft een goed netwerk en een heel persoonlijke benadering. Hierdoor is de organisatie in staat voor snelle en goede vervanging te zorgen als een leerkracht ziek is of als er onverwacht een vacature ontstaat.

Voordelen
Naast de voordelen voor de deelnemende schoolbesturen, biedt Pool West diverse voordelen voor leerkrachten: meer kans op werk, want door de krachtenbundeling zijn invalkrachten niet meer gebonden aan één schoolbestuur, maar kunnen ook bij andere besturen invallen. Het werk is afwisselend door de mogelijkheid ervaring op te doen bij verschillende scholen en met verschillende onderwijsvormen. Bovendien is het werken via Pool West flexibel, gunstig voor het netwerk en maakt het snellere instroom van een tijdelijke naar een vaste functie mogelijk. Zowel ervaren als startende leerkrachten kunnen bij Pool West terecht, voor parttime en fulltime functies, voor de korte en de lange(re) termijn.