Gregor Bak, hier in actie tijdens een eerdere editie van de Kerstvolkszang, weet de Maria van Jessekerk altijd aan het zingen te krijgen.
Gregor Bak, hier in actie tijdens een eerdere editie van de Kerstvolkszang, weet de Maria van Jessekerk altijd aan het zingen te krijgen.

Duizend kaarsjes, kerstliederen en vooral saamhorigheid tijdens Kerst Volkszang

Algemeen

DELFT - In de Maria van Jessekerk is het vrijdag 23 december weer meezingen geblazen tijdens de jaarlijkse Kerst Volkszang. Dit evenement trekt elk jaar weer een volle kerk.

Die volle kerk laat zich altijd dirigeren door de enthousiaste Delftse muzikant Gregor Bak. "Als je met zo'n grote groep mensen gezamenlijk kerstliederen zingt, dan geeft dan een groot gevoel van saamhorigheid en warmte", vertelt Gregor Bak. "Iets waar vandaag de dag zo'n groot tekort aan lijkt te zijn." Bak dirigeert, de kerk zingt, Petra Veenswijk speelt de muziek op het Maarschalkerweerdorgel. "Iedereen mag meedoen met de Kerst Volkszang", zegt Veenswijk. "Ook de mindere zangers. Het is altijd hartstikke gezellig en gemoedelijk en de kerk wordt speciaal hiervoor heel sfeervol aangekleed. Zeker als er duizend kaarsjes tegelijk worden aangestoken, levert dat altijd een heel mooi beeld op." Dat maakte in het verleden niet zelden de nodige emoties los bij de aanwezigen.

Bijzonder
Bijzonder dit jaar is dat er voor het eerst een Engels nummer zal worden gezongen. Verder zullen de nog jonge muzikale talenten Max van Kampen (13) en Aeneas Jansen (12) optreden. "Die durven het maar aan om voor een volle kerk met zo'n duizend mensen te zingen", zegt Bak. "Knap hoor." Bak vindt het totaal niet lastig om iedereen aan het zingen te krijgen, vertelt hij. "De mensen zitten vooraf altijd al te popelen. Ze hebben er echt zin in. Ik probeer tijdens de avond altijd wel te kijken of er mensen zijn die niet meedoen, maar ik heb er nog nooit een gezien. Ze pakken het altijd heel goed op."
Jarenlang werd de Kerst Volkszang geleid door Pierre van Hauwe. Nadat die in 2009 overleden, nam Gregor Bak het dirigentenstokje van 'm over. Veenswijk, die met beide mannen samenwerkte, merkt wel de nodige verschillen tussen deze twee. "Bij Pierre van Hauwe lag het tempo van de nummers aanzienlijk lager. Hij was iets strenger en ouderwetser, zoals veel Delftenaren hem ook als muziekdocent kenden."
Gregor Bak en Petra Veenswijk kunnen niet wachten tot het vrijdag 23 december is. Vanaf 19.30 uur zullen dan in totaal 21 kerstliederen worden gespeeld en gezongen. "Het wordt hartstikke feestelijk", zegt Bak. "We gaan al het stof uit het orgel blazen." De entree is gratis, een programmaboekje plus kaars kost 2 euro 50. De organisatie adviseert tijdig te komen. Wie vijf minuten voor aanvang komt, heeft een aanzienlijke kans al niet meer naar binnen te kunnen.