Slager Leo van Vliet heeft het naar z'n zin tijdens Lichtjesavond - en hij was niet de enige. Meer foto's zijn te zien op www.delftopzondag.nl. (foto: Koos Bommelé)
Slager Leo van Vliet heeft het naar z'n zin tijdens Lichtjesavond - en hij was niet de enige. Meer foto's zijn te zien op www.delftopzondag.nl. (foto: Koos Bommelé)

Politie en organisatie tevreden over Lichtjesavond

Algemeen

DELFT – De politie èn de organisatie van Lichtjesavond kijken tevreden terug op dit grootschalige winterse evenement. De politie trok massaal de wijken en dat leek te helpen. In Delft werd dinsdagavond niet één keer ingebroken.

Voorgaande jaren noteerde ook het inbrekersgilde 'Lichtjesavond' met grote letters in hun agenda's. Als Delftenaren massaal de binnenstad introkken, zagen inbrekers hun kansen schoon. In 2013 werd tijdens Lichtjesavond maar liefst vijftien keer ingebroken. Een jaar later ging de politie daarom extra surveilleren. Desondanks werd ook vorig jaar nog negen keer ingebroken.
Dat wilde de politie dit jaar voorkomen. Ruim 35 politieagenten en vrijwilligers trokken dinsdagavond de hele stad en vooral wijken als Voorhof, Buitenhof en Tanthof door. Ze werden ondersteund door de politiehelikopter en de hondenbrigade. Ook zo'n zestig betrokken Delftenaren van verschillende WhatsApp-gropepen surveilleerden mee. "Het doel van de actie 'tegenlicht' was het storen, aanhouden en verjagen van inbrekers", zegt politiewoordvoerder Cor Spruijt. "We hebben van vijf uur 's middags tot middernacht vooral gesurveilleerd bij de hotspots." Verder werden ook alcoholcontroles gedaan. Niemand bleek teveel gedronken te hebben. De politie kijkt tevreden terug op de actie. Inbrekers zullen onderhand wel weten dat er tijdens Lichtjesavond veel politie in Delft is, weet Cor Spruijt. "Maar dat is prima. Laat ze maar weten dat we er massaal zijn. Dan is de kans op een inbraak des te kleiner.

Voldaan gevoel
Ook de nieuwe organisatie van Lichtjesavond, 015-Events, kijkt met een 'goed en voldaan gevoel' terug op het evenement, laat Carola de Vreede van 015-Events weten. "En uit alle reacties die ik heb gehoord blijkt wel dat heel veel mensen ontzettend blij waren en het een geslaagd evenement vonden." Voor het eerst was speciaal voor de jeugd een moment ingelast waarop de lichtjes in de boom op de Markt werden ontstoken: Lichtjesavond Junior. Dit initiatief bleek een schot in de roos. Kinderen beleefden zo hun eigen ontstekingsmoment en het zorgde ervoor dat de drukte wat werd gespreid. Die drukte zorgde helaas ook voor volle parkeergarages, waardoor sommige automobilisten parkeerden op plekken waar dit niet mag en op de bon werden geslingerd. "We gaan ook als organisatie kijken hoe we dit soort zaken bij een volgende Lichtjesavond zoveel mogelijk kunnen voorkomen", zegt De Vreede. "Verder zijn we vooral heel blij hoe alles is gelopen."
Zie voor meer foto's van Lichtjesavond de website www.delftopzondag.nl.