Afbeelding

Hemd van het Lijf: Hille de Jong en Jitske Bras

vaste rubrieken

Zangdocenten Hille de Jong (35, links op de foto) en Jitste Bras (40) gaan namens ZangExpress met zo veel mogelijk anderen zingen om geld in te zamelen voor 3FM Serious Request.

1. Waarom wilden jullie graag bij De VAK worden gefotografeerd?
Hille: "Dit is de plek waar we vrijdag 23 december van 14.00 uur tot 16.00 uur gaan zingen om geld in te zamelen voor Serious Request. We zingen een speciaal hiervoor gecomponeerd lied van ZangExpress. Dit gaan we eerst instuderen en dan uitvoeren en er wordt een videoclip van gemaakt. Verder is De VAK de plek waar ik als kind allerlei lessen heb gevolgd. Momenteel zijn Jitske en ik hier zelf docent."

2. Voor wie is het leuk om aan jullie actie mee te doen?
Hille: "Voor iedereen en voor mensen van alle leeftijden. We gaan ons met z'n allen inzetten voor één goed doel. We willen dat het een gezellige dag wordt en dat iedereen zoveel mogelijk doneert voor Serious Request. Die gaan dit jaar aandacht vragen en geld inzamelen voor kinderen met longontsteking. Het is wel toepasselijk dat wij hier zingend aan meehelpen. Samen zingen geeft bovendien kick. Het zorgt voor saamhorigheid en de mensen die meedoen beleven plezier. Zeker op dagen als deze heeft zingen iets magisch."

3. Wat is zo bijzonder aan zingen?
Jitske: "Zingen is ook jezelf laten zien, jezelf zijn en je uiten. Daarom zie je leerlingen die zanglessen volgen vaak helemaal opbloeien."

4. Hoe belangrijk is muziek voor jullie?
Jitske: "Heel belangrijk. Door muziek kun je groeien, jezelf ontplooien en mensen bereiken."

5. Zetten jullie je vaker in voor goede doelen?
Jitske: "Zoiets groots als dit hebben we niet eerder opgezet. De laatste keer dat ik heb gezongen voor het goede doel, was toen net na de tsunami."

6. Waar houden jullie je, naast de muziek, mee bezig?
Hille: "We hebben allebei twee kinderen. Super leuk, maar het brengt ook verantwoording en druk met zich mee."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
Jitske: "Dan zouden we cultuureducatie nog meer op de kaart zetten en een hogere prioriteit geven. We zijn in Nederland momenteel zo cognitief bezig dat we wandelen hoofden worden en onze lijven vergeten."

8. Hoe kijken jullie terug op het afgelopen jaar?
Hille: "Het was een superdruk maar ook heel leuk en creatief jaar. Ik heb veel leuke opdrachten gehad, veel mooie projecten gedaan en heel veel verschillende dingen gedaan. Dat is mooi, want ik kan slecht stilzitten."
Jitske: "Ik vond het een pittig jaar, ontzettend heftig en stressvol, omdat ik in een soort keerpunt in m'n leven zit en ik weet nog niet hoe het eindigt. Gelukkig waren er ook heel veel leuke dingen."

9. Wat is jullie wens voor 2017?
Hille: "Ik hoop dat het een creatief jaar wordt en er weer veel projecten op m'n pad komen. In januari gaan we met ZangExpres in elk geval weer zingen op basisscholen, daar kijken we erg naar uit."

10. Willen jullie verder nog wat kwijt?
Hille: "Zeker. We hopen dat zoveel mogelijk mensen onze actie ondersteunen en vrijdag 23 december naar de VAK aan de Westvest 9 willen komen. Neem dan iedereen mee die kan, je hoeft niet te kunnen zingen, het gaat om het plezier en om het goede doel te steunen. Er staat die middag een donatiebus klaar, waar je het geld kan in doen. Kan je niet aanwezig zijn, maar wil je onze gouden keeltjes toch graag steunen, doneer dan geld via deze pagina: https://kominactie.3fm.nl/actie/laat-ze-daar-niet-stikken-delft."