Theo Jansen vindt het 'wel grappig' dat zijn creatie nu ook te zien is in een aflevering van The Simpsons.
Theo Jansen vindt het 'wel grappig' dat zijn creatie nu ook te zien is in een aflevering van The Simpsons.

Strandbeest nu ook te zien in The Simpsons

Algemeen

DELFT – Een 'Strandbeest' van de Delftse kunstenaar Theo Jansen is onlangs ook opgedoken in The Simpsons, de beroemde Amerikaanse tekenfilm-serie.

De uit pvc-elektriciteitsbuizen opgebouwde strandbeesten hebben doorgaans een betoverende uitstraling, als Jansen hen laat lopen langs de zee. De maker ervan is daarom nu enigszins verrast door het karakter dat de Simpsons-studio eraan hebben gegeven: het beest slaat min of meer op hol, en beukt iemand op het ijs.
"Dat wist ik niet", reageert Theo Jansen, die zelf ook als personage figureert in dit tekenfilm-fragment. In de muziekstudio van Ferdinand Bakker, een andere Delftenaar, sprak hij wel zijn eigen stem in volgens het vanuit Amerika aangereikte tekstscenario. "Maar dat het strandbeest over mensen heen loopt, dat was me niet verteld."
Toch vindt hij het al met al 'wel grappig' dat één van zijn creaties nu ook wereldwijd te zien is in deze populaire tv-serie. Jansen is behalve strandbeesten-maker ook gitarist en zanger, bij de Delftse Afrikaans georiënteerde bands Kuomboka en voorheen Les Kingo Star. "Ik had in de studio ook nog een kerstliedje voor The Simpsons ingezongen, maar dat heeft de serie kennelijk niet gehaald."

Tienduizenden kijkers
Het bewuste fragment is op Youtube te zien door het intikken van de woorden 'strandbeest the simpsons'. In een paar dagen tijd trok dit afgelopen week al tienduizenden kijkers. In Delft is deze winter veel meer van de strandbeesten te zien, hier in hun ware, poëtische gedaante.
Theo Jansen heeft in Museum Prinsenhof Delft een grote overzichtstentoonstelling gekregen, die een beeld geeft van de tientallen jaren geleden in deze stad geboren strandcreatie en de ontwikkeling die de beesten sindsdien maakten. Deze expositie is hier nog tot en met 5 maart 2017 te zien.