Carolien kijkt hoe Jan vanuit de achtertuin, via de rijplaten, zonder kleerscheuren de Hoflaan bereikt. (foto: Jesper Neeleman)
Carolien kijkt hoe Jan vanuit de achtertuin, via de rijplaten, zonder kleerscheuren de Hoflaan bereikt. (foto: Jesper Neeleman)

Jan (77) heeft z'n scootmobiel, nu nog een pad om de tuin uit te komen

Algemeen

DELFT – Jan en Carolien van der Meer zijn boos. Jan heeft inmiddels een scootmobiel, maar moet nu via rijplaten vanuit z'n achtertuin richting de weg.

Begin dit jaar deden Jan en Carolien hun verhaal in Delft op Zondag. Toen omdat ze geen rolstoel of scootmobiel hadden en Jan al weken noodgedwongen thuis op de bank z'n dagen sleet. Inmiddels heeft hij een rolstoel én een scootmobiel. Er is alleen één probleem: de achtertuin grenst aan een grasveld. Carolien nodigt ons uit om te komen kijken. Dezelfde dag vertelt ze de gemeente dat ze publiciteit heeft gezocht. "En een dag later lagen die rijplaten er. Wat een viespeuken", foetert ze. "Volgens de gemeente is dit een tijdelijke oplossing. Het ís helemaal geen oplossing. En voor hoelang is tijdelijk? Straks gaat het vriezen en kunnen ze het pad zeker weer niet aanleggen." Zo stroef als Jan zich voort strompelt, zo snel stapt Carolien richting de rijplaten. "Kijk nou, hier ga je toch niet overheen met een scootmobiel?"

We gaan weer naar binnen, waar de muren vol hangen met foto's van Afghaanse windhonden. De grote hobby van het stel. "Dat houdt ons in leven." Carolien zoekt overal naar een bepaalde brief. "Daarmee kan ik bewijzen dat ik van het kastje naar de muur wordt gestuurd." Ze grist in een Albert Heijn-tasje. Ook niet. Ze legt het terug in de kast en doet het deurtje dicht. Die gaat weer open. Een batterij rolt ons tegemoet. "Alles is hier scheef", legt ze uit. De hoofdrolspeler van het verhaal zit beneden, in de kelder. "Waarom? Blijkbaar vindt hij het daar gezelliger", zegt Carolien. Ze zit inmiddels achter de pc en leest voor uit een mail van de gemeente. "Niet te geloven dit… Hier, moet je horen. 'Misschien heeft het elkaar gekruist'. Túúrlijk. Het kruist altijd. Ik word er zo moe van om maar tegen de gemeente te moeten knokken. Tegen de gemeente vált niet te knokken. Misschien zou ik eerst m'n gezicht zwart moeten schminken. Misschien helpen ze ons dan. En ik blijf maar bellen, bellen, bellen." Ze blijft ondertussen zoeken, zoeken, zoeken naar de brief, maar zonder succes. "Ik had 'm zo graag laten zien."

Maar wat ze vooral wil, is een tegelpad van haar achtertuin naar de straat. Ze gaat Jan halen, zodat we kunnen zien dat het geen doen is; met een scootmobiel over rijplaten. De 77-jarige Jan strompelt naar boven. Onder zijn trainingsbroek komt een katheter vandaan. In z'n rechterhand een wandelstok. "Het gaat steeds slechter met 'm. En beter wordt het niet", zegt Carolien." Hoe vindt Jan zelf dat het gaat? "Niet zo erg denderend", antwoordt hij. "Ja, ik zou wel vaker buiten willen komen. Wie wil dat niet?" Tijd om naar buiten te gaan. Gearmd loopt het stel richting het einde van de tuin, waar de nieuwe aanwinst onder een afdakje op Jan wacht. Jan gaat zitten. Carolien stopt het sleuteltje erin. Ze krijgen 'm niet aan. "Wat is dat voor rot slot?", mompelt Carolien. Na meerdere pogingen lukt het. Jan rijdt richting de uitgang van de tuin. "Kijk uit!", roept Carolien. Een klap. Jan is tegen de zijkant van de schutting tot stilstand gekomen. Nog een poging. Jan gaat achteruit. Met grote zorgvuldigheid rijdt hij door de opening in het hek. Nu wel. Hij gaat over de rijplaten, maakt een bocht, richting Hoflaan. Ideaal is anders, maar het lukt. Jan rijdt richting het park en wordt een steeds kleiner stipje aan de horizon. Totdat we niemand meer zien. Carolien is opgelucht als Jan vijf minuten later weer aan de horizon verschijnt en op ons afrijdt. De weg terug, richting het afdakje in achtertuin, gaat beter. Het viel Jan en Carolien achteraf nog mee. "Maar ideaal is het toch niet?", zegt Carolien.

Gemeente Delft laat weten z'n best doen het pad zo snel mogelijk aan te leggen. "Maar er is wel enige voorbereiding nodig", legt een woordvoerder uit. "In dit geval moet ook de leidingbeheerder erbij worden betrokken omdat naast het pad elektrakasten staan." De voorbereidingen werden afgelopen week afgerond. "Daarna gaan we het werk meteen uitvoeren. De rijplaten zijn neergelegd om mogelijk te maken dat meneer ook tijdens het werk met de scootmobiel weg kan. Dit hebben we ook met betrokkenen besproken."