De leden van DIJC-Bertus in actie, met op de achtergrond hun vaste onderkomen: Partycentrum Onder Ons.
De leden van DIJC-Bertus in actie, met op de achtergrond hun vaste onderkomen: Partycentrum Onder Ons.

Hardlopers DIJC-Bertus lopen al twintig jaar niet het hardst

sport

DELFT - Het gebeurt nog maar zelden dat op natuurijs kan worden geschaatst. Dat is dodelijk voor ijsclubs. Dus maakte DIJC-Bertus bijna twintig jaar geleden de keuze ook een hardloopafdeling op te richten.

Dan kan nu wel als de redding van de vereniging worden gezien. Onder de 170 leden van DIJC-Bertus bevinden zich nog maar twee handjes vol lieden die vanwege het schaatsen lid zijn. Op het moment dat de hardloopafdeling in het leven werd geroepen, in 1997, organiseerde de club al de Kerkpolderloop. DIJC-Bertus zag het aantal leden in de loop der jaren stijgen. "Hardlopen is een populaire en groeiende sport", weet secretaris Felicie van Vree. "Iedereen wil hardlopen. Vorig jaar organiseerden we een beginnerscursus. Daar meldden zich zeventig geïnteresseerden voor aan", weet ze nog. "En als je wil hardlopen, moet je het verantwoord doen", voegt DIJC-Bertus-voorzitter Kees Arkesteijn eraan toe. Dus haalde de club gediplometeerde trainers van buiten de vereniging om die grote toestroom aan lopers goed te kunnen begeleiden.
-Wat is zo mooi aan hardlopen?
Arkesteijn: "Het is heel gezellig. Tijdens het lopen wordt veel met elkaar gesproken. Ondertussen ben je lekker sportief bezig en bouw je ook nog conditie op. Ik ben, net als veel lopers geen binnenmens. Ik vind het heerlijk de buitenlucht in te gaan, te lopen en m'n hoofd lekker leeg te maken."
Van Vree: "Hardlopen is een soort meditatie. Je loopt je hoofd leeg en bent vooral bezig met de vraag: Hoe ga ik die volgende kilometer doen? Verder ontmoet je leuke mensen, hardlopen geeft weinig gedoe en het is niet te moeilijk."
-Wat is bijzonder aan jullie club?
Arkesteijn: "Wat wel opvallend is, is dat wij bijvoorbeeld veel lopers uit bijvoorbeeld Tanthof en Den Hoorn hebben, en dat je bij De Koplopers weer meer mensen uit de Wippolder ziet. Bij AV '40 komen er veel uit Ypenburg."
Van Vree: "Verder zijn wij de gezelligste club van Delft."
-Dat zegt iedereen....
Arkesteijn: "Wij zeggen hier altijd: 'Gezellig moet, presteren mag'. Het gebeurt weleens dat leden sneller willen trainen, dan vertrekken ze vervolgens naar De Koplopers, waar de eerste groepen sneller lopen."
Van Vree: "Natuurlijk lopen leden van ons wedstrijden. Maar we hebben over het algemeen wel iets oudere leden van de andere hardloopvereniging. En met Onder Ons hebben we het mooiste clubhuis van iedereen."
-Komend jaar bestaat de hardloopafdeling 20 jaar. Hoe wordt dat gevierd?
Arkesteijn: "We hebben op dinsdag 10 januari bij Onder Ons een speciale nieuwjaarsreceptie voor leden en oud-leden - en dat zijn er nogal wat. De inloop is vanaf 20.45 uur, het officiële deel begint om 21.00 uur. Dan maken we bekend wat we in ons jubileumjaar gaan doen. Zo gaan we bijvoorbeeld tijdens de Bertuslopen, elke vierde zondag de maand, een lustrumklassement organiseren. Hiermee zijn mooie prijzen te winnen en niet alleen voor de snelste lopers. Iedereen is welkom hieraan mee te doen."
-Hoe zien jullie de toekomst van de vereniging?
Arkesteijn: "Die zie ik met veel vertrouwen tegemoet. Het bestuur kijkt uit naar het jubileumjaar en we hebben veel enthousiaste leden."
Van Vree: "Bijna één derde van de leden doet op de één of andere manier vrijwilligerswerk voor de club. Verder zien we een lichte groei in het aantal leden en dat is prima. We willen ook geen super grote vereniging worden. In maart gaan we weer een beginnerscursus organiseren. Iedereen kan dan weer tegen een lage kostprijs op laagdrempelige manier hardlopen."
Meer weten? Kijk dan op www.dijc-bertus.nl.