De 98-jarige Delftenaar Frans Etienne kreeg een taart, een boek en bloemen, maar vond de vol gestroomde huiskamer toch wel het mooist. (foto: Jesper Neeleman)
De 98-jarige Delftenaar Frans Etienne kreeg een taart, een boek en bloemen, maar vond de vol gestroomde huiskamer toch wel het mooist. (foto: Jesper Neeleman)

Frans Etienne: al 80 jaar lid van de vakbond en nog langer vrolijk

Algemeen

DELFT – Frans Etienne is al tachtig jaar lid van de FNV. Dus werd de 98-jarige Delftenaar vanwege dit jubileum door de vakbond in het zonnetje gezet. Delft op Zondag was erbij.

Door: Jesper Neeleman

Tachtig jaar klinkt als een lange tijd – en dat is het ook. Het was 1936 toen de toen 18-jarige Etienne zich aanmeldde bij de vakbond. Hij werkte destijds op het ministerie van Oorlog in Den Haag. Later werkte hij nog voor het ministerie van Defensie en vanaf 1961 in z'n eigen stad Delft, bij de TU. Hij had nooit problemen op z'n werk, dus hij hoefde de vakbond nooit in te schakelen. Toch bleef hij altijd lid. En dus zit zijn aanleunwoning in woonzorgcentrum Die Buytenweye aan de Chopinlaan woensdagmiddag vol met familie, vakbondslieden en andere belangstellenden. Piet de Quaasteniet, Gerry Janssen en Asha Samlal zijn er namens FNV Delfland bij. Ze gaan vaker bij jubilarissen langs om hen te verrassen met bloemen, taart en loftuitingen. "En koud is het er nooit", zegt één van de ervaringsdeskundigen. Daar is geen woord aan gelogen.

In het raamkozijn, bij de stoel van Frans Etienne, staat een oude teamfoto van DHC. Zijn grote liefde, want ook van de Delfia Hollandia Combinatie is hij al lang lid: 88 jaar. Vanwege tegenlicht en op verzoek van de fotograaf verhuist Etienne naar de andere kant van de kring. Zoon Jan Etienne zit nu op z'n vaders troon. "M'n vader is nog hartstikke gezellig en super vrolijk voor z'n leeftijd", vertelt hij. "Hij groeide op aan de Brasserskade, trouwde in de Wippolder en woont nu alweer twintig jaar hier." Terugkijkend op het leven van z'n vader, vindt Jan Etienne het vooral bijzonder hoe hij altijd op het sociale vlak actief was. Zo was hij jarenlang betrokken bij elftalcommissies van DHC en was hij penningmeester van de feestcommissie. "En vanaf het moment dat hij hier kwam wonen, was hij veel rond het biljart te vinden en was hij vaak aan het klaverjassen." Frans Etienne kampt echter met een vergroeide knie. Sinds twee jaar, loopt hij erg lastig. Daarbij komt dat hij steeds vergeetachtiger wordt. Desondanks praat hij vandaag honderduit. "Hij is altijd vrolijk en hoe meer mensen er zijn, hoe vrolijker hij is", legt z'n zoon uit. Hij moet vandaag dan ook wel een topdag hebben - en dat straalt hij ook wel uit.

Frans Etienne ging op 64-jarige leeftijd met pensioen. Daarna genoot hij nog jarenlang van het leven, samen met zijn inmiddels overleden vrouw. Samen maakten ze vele georganiseerde reizen door warme en verre oorden. "Hij heeft wel echt genoten van zijn pensioen", zegt Jan Etienne. Niet alleen van zijn pensioen, zegt de jubilaris er zelf over. "Ach joh, ik heb zoveel gelachen in m'n leven", zegt Frans Etienne. "En op een gegeven moment heb je alles gehad." Wat betreft de hamvraag, waarom hij altijd lid van het FNV is gebleven, antwoordt hij: "Je kan zo'n lidmaatschap natuurlijk niet in het water gooien." Dus bleef hij lid. "Er zijn er best veel die na hun pensioen lid blijven", vertelt Piet de Quaasteniet. "Ik ga al vijftien jaar langs bij jubilarissen. Maar in al die jaren heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand al tachtig jaar lid was." De hoofdrolspeler van vandaag kijkt ondertussen glunderend in het rond. "Wat een fans heb ik, hé? Haha."