Peter Dessens (links) speelde in de jeugd nog weleens tegen pingpong-legende Bettine Vriesekoop. Anno 2016 wordt hij door vrijwilliger Henk Hendriksen vergezeld aan de bar. (foto: Jesper Neeleman)
Peter Dessens (links) speelde in de jeugd nog weleens tegen pingpong-legende Bettine Vriesekoop. Anno 2016 wordt hij door vrijwilliger Henk Hendriksen vergezeld aan de bar. (foto: Jesper Neeleman)

'Sport is het beste medicijn dat er is'

sport

DELFT - Peter Dessens (57) is al een halve eeuw verknocht aan tafeltennisvereniging DHC. Als jeugdspeler deed hij al vrijwilligerswerk voor de club en dat doet hij nog steeds.

Als 7-jarig jochie stapte de nog kleine Peter Dessens met nog twee vriendjes uit z'n straat ebij de trainingslocatie van DHC binnen, toen nog aan het Willem Bilderdijkhof. Ze kwamen gewoon even kijken, maar mochten ook best eens meetrainen, als ze het leuk vonden, vertelde wijlen Aad Ruigt ze. "Een enthousiaste vrijwilliger die ons enthousiast maakte voor de sport", weet Dessens nog. Dus bleven ze er tafeltennissen. Dessens zette zich bovendien jarenlang als vrijwilliger in voor de club, Hij was voorzitter in de periode waarin de club noodgedwongen de oude locatie in Poptahof moest verlaten. Ze kregen er echter een nieuwe locatie - met kantine - voor terug: In de Parkschool bij het Poptapark. "Iedereen is heel tevreden met deze nieuwe locatie. We hebben een schitterend mooie zaal, een prachtige grotendeels zelf gebouwde kantine en het ledental groeit. Wat wil je nog meer?" Dus zwaaide hij recent tevreden af als voorzitter.

Bijzonder aan DHC is wel dat hier niet lang naar hoefde te worden gezocht. "Ook ik hoor regelmatig de verhalen dat sportverenigingen maar nauwelijks vrijwilligers kunnen vinden. Wij hebben daar geen moeite mee." Hoe het komt? "Als je mensen ervoor vraagt dan doen ze het vaak wel. En als ze het weer zat zijn, moeten ze het ook zeggen, vind ik. Verder is DHC een hele gezellige vereniging. Wellicht zijn leden dan eerder bereid iets voor de ander te doen." Dessens ziet positieve ontwikkelingen binnen de vereniging. Het ledental groeit gestaag en op de nieuwe locatie kan DHC weer jaren door.

De sponsors liggen voor de gemiddelde tafeltennisclub echter minder voor het oprapen. Dus is DHC in de loop der jaren een echte breedtesportvereniging geworden. Dat was in de jaren '80 wel anders. "Toen hadden we wel 28 teams binnen de club, waaronder vier landelijke teams", weet Dessens nog. "Onws lid Michel de Boer is nog Nederlands Kampioen geworden. Dat waren onze gloriejaren. En topsport is leuk, maar het vergt ook heel veel van een vereniging en daar zijn we ons bewust van en het is voor tafeltennisclubs lastig sponsors te vinden. Daarom hebben we gekozen voor de breedtesport, in plaats van topsport. Momenteel beleven we hier de gezellige jaren."

Voor Peter Dessens is de sociale kant van de club de voornaamste reden om zich voor de vereniging in te zetten. "Je komt hier binnen, spreek mensen, leert mensen kennen, werkt samen met andere vrijwilligers. Dat sociale contact vind ik geweldig. Je leven wordt er mooier van, vind ik. Ik zou in elk geval niet zonder kunnen." De 57-jarige Delftenaar haalde de grootste voldoening uit z'n functie als jeugdtrainer. "Toen zag ik weleens jeugdspelertjes heel timide binnenkomen. Door te sporten, bloeiden ze helemaal op. Dát doet sport met kinderen. Je kan er ook een paar pillen in duwen, maar sport is toch wel het beste medicijn dat er is. Dat meen ik oprecht. Ze leren andere kinderen kennen, maken vrienden en zijn ook nog lekker aan het sporten. Met alleen achter de computer zitten, red je het niet."