Afbeelding

Hemd van het lijf Paul Rensen

vaste rubrieken

Voormalig Delfts wethouder Paul Rensen (66) draagt na acht jaar de voorzittershamer van de Stichting Urgente Noden Delft en omgeving over aan Leja van der Hoek.

1. Waarom wilde je bij de Oostpoort worden gefotografeerd?
"Ten eerste omdat het een mooi stukje Delft is. Maar vooral omdat we de Oostpoort destijds gekozen hebben als logo voor onze stichting."

2. Wat doet Stichting Urgente Noden Delft e.o.?
"De stichting biedt, vooral materiële, hulp aan mensen die dreigen tussen wal en schip te vallen en geen aanspraak kunnen doen op voorzieningen, zoals de bijzondere bijstand. Hiervoor krijgen wij geld ter beschikking van fondsen. Die fondsen zijn er blij mee dat iemand met kennis van de situatie de aanvraag beoordeelt."

3. Wie maakt hier aanspraak op?
"Het gaat hierbij om mensen die in een noodsituatie verkeren en dringend behoefte hebben aan materiële steun. Aanvragen kunnen alleen gedaan worden door hulpverleners, zoals Brijder verslavingszorg, stichting PerspeKtief, de GGZ, de thuiszorg en de schuldhulpverlening."

4. Maakt het uit hoe je in de problemen bent gekomen?
"Nee, wij zijn van mening dat als je in het water bent gevallen, het belangrijk is dat je er snel uit wordt gehaald. De schuldvraag is niet relevant; met een beetje pech kan het iedereen overkomen. Wij helpen alleen als er een verbeterplan is, zodat de mensen niet opnieuw kopje onder gaan."

5. Hoe ben je bij de stichting betrokken geraakt?
"Toen ik tussen 2001 en 2006 directeur was van Breed Welzijn Delft, benaderde Andries de Jong van Stichting Urgente Noden Amsterdam me. Hij wilde in meer steden soortgelijke stichtingen, zo ook in Delft. Hij vroeg mij te helpen zo'n stichting op te zetten. Het paste perfect in het Pact tegen Armoede dat wethouder Saskia Bolten toen introduceerde."

6. In hoeverre bemoeit de gemeente zich met de stichting?
"De gemeenten (Delft, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp) betalen de bureaukosten, terwijl de fondsen het budget waarmee we de mensen helpen voor hun rekening nemen. Onze medewerker zorgt ervoor dat hulpverleners op de hoogte zijn van de mogelijkheid om bij ons aan te kloppen.

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik alle wethouders en ambtenaren naar de Filmhuis Lumen sturen om de film "I, Daniel Blake" te zien. Daarin raakt een man verstrikt in een wirwar van regels en instituties, met trieste gevolgen. Zelfredzaamheid wordt in onze samenleving terecht belangrijk gevonden. Maar de overheid moet erkennen dat niet iedereen zelfredzaam is en zal dan ook voor een helpende hand moeten zorgen als dat nodig is."

8. Waarom heb je je belangeloos ingezet voor de stichting?
"Ik heb me altijd al aan de sociale kant begeven, ik denk dat dat de inslag is. Zo was ik wethouder van onder meer sociale zaken en directeur van Breed Welzijn Delft, een voorloper van Participe."

9. Hoe kijk je terug op acht jaar voorzitterschap?
"Ik ben blij dat we iets goed hebben neergezet in de sociale infrastructuur en jaarlijks zo'n tweehonderd mensen hebben kunnen helpen. Daarnaast ben ik blij dat ik, in deze moeilijke tijden om aan vrijwilligers te komen voor dit soort functies, in Leja van der Hoek een hele geschikte opvolger heb gevonden.

10. Heb je tips voor haar?
"Nee, dat matig ik me niet aan. Zij zal het ongetwijfeld hartstikke goed doen op haar eigen manier. Wel denk ik dat zij zich er goed van bewust moet zijn dat als de economische situatie slecht is, het minder gaat met de fondsen en dat het belangrijk is om te allen tijde goed contact met de gemeente te houden."