Tineke Kistemaker: 'DOK wordt nog meer de place to be voor kinderen die iets willen opsteken op een niet schoolse en speelse manier.' (foto: Koos Bommelé)
Tineke Kistemaker: 'DOK wordt nog meer de place to be voor kinderen die iets willen opsteken op een niet schoolse en speelse manier.' (foto: Koos Bommelé)

DOK legt de focus nog meer op jeugd, zowel in de bieb zelf als ver daarbuiten

Algemeen

DELFT – Bij DOK verandert van alles. De Delftse bibliotheek gaat zich meer richten op jeugd. Daarnaast wordt maandag afgetrapt voor een nieuwe donatieprogramma van het project Taalvisite.

Voor het project Taalvisite gaan vrijwilligers langs bij kinderen met een taalachterstand. Ze lezen hen voor en dat is leuk, maar vooral nuttig en leerzaam. DOK traint en begeleidt de vrijwilligers en maakt matches met de gezinnen. Dat doet de Delftse bieb al vijf jaar. "Het is echter een heel arbeidsintensief project", weet Tineke Kistemaker, teamleider bij DOK Educatie. "Financieren wordt steeds moeilijk. Afgelopen jaren hebben we alle fondsen inmiddels wel gehad. Daarom nodige we Delftenaren uit om dit project voor 42 euro 50 per jaar te ondersteunen." Momenteel lezen tachtig vrijwilligers voor aan driehonderd kinderen bij 75 verschillende gezinnen. "Met hulp van de donaties hopen we dit werk te kunnen blijven doen en uit te breiden."

Daarnaast legt DOK het accent voortaan meer op kinderen van 0 tot 14 jaar. "Over het algemeen worden steeds minder boeken gelezen", legt Kistemaker uit. "We merken echter dat kinderen nog wél veel lezen. Ze vinden het leuk en lezen is één van de belangrijkste tools om taal te ontwikkelen. We zien het aantal jeugdleden groeien." DOK breidt komende tijd het aantal vierkante meters voor de jeugd flink uit. Hier komt meer dan boeken. "We willen kinderen er op een leuke manier laten ontdekken wat ze kunnen zijn en worden. Er komen speciale labs waar kinderen veel kunnen doen, leren en ontdekken op het gebied van kunst, cultuur en techniek. Er komen meer activiteiten en workshops." Omdat ook onderdelen van De VAK zich in DOK hebben gevestigd of nog gaat doen, wordt DOK steeds meer een plek waar de jeugd op steeds meer manieren wijzer wordt èn een leuke vrijetijdsbesteding vindt. Meer info: www.dok.info.