Frans Verbeek en Carla van Trigt waren in februari op de Markt om de eerste driehonderd handtekeningen te verzamelen.
Frans Verbeek en Carla van Trigt waren in februari op de Markt om de eerste driehonderd handtekeningen te verzamelen.

'Iedereen heeft met iedereen ruzie. Daar word ik kriegelig van'

vaste rubrieken

DELFT – De maand december is het moment bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin Frans Verbeek probeerde een referendum te organiseren over de vraag of Delft extra vluchtelingen moest opvangen. Dus vroegen we Verbeek: Hoe is het nou?

-Hoe is het nou?
"Met mij is het prima. Er spookt wel wat door m'n hoofd. Ik las dat Geert Wilders met de gemeenteraadsverkiezingen mee wil doen in de steden. Dat sprak me wel aan, dus ik ben daarover aan het nadenken."

-Hoe lastig was het om een referendum te organiseren?
"De eerste driehonderd handtekeningen hadden we zo binnen. Daarna kwam een tweede ronde waarin we vierduizend handtekeningen nodig hadden. Dat lukte niet, ook omdat het precies in de vakanties was gepland. Dan haal je nooit en te nimmer vierduizend handtekeningen op. Bovendien maakte de gemeente er niet veel kabaal over. Maar goed, we hebben ons best gedaan en mensen spreken me er nog steeds over aan. Het heeft dus wel indruk gemaakt."

-Zou u het nog eens doen?
"Ja, ik denk het wel. We hebben het met leuke mensen gedaan. Dat is wel belangrijk. Geen mensen die na drie dagen al zeiden: Het gaat niet. Het was een leuke ervaring."

-Wat was er leuk aan?
"Dat we bijvoorbeeld bij de burgemeester zijn langs geweest en dat we tijdens raads- en commissievergaderingen ons zegje hebben gedaan. En blijkbaar hebben we ons standpunt wel goed verwoord, anders hadden ze meteen al gezegd dat het referendum niet door kon gaan. We wilden dit referendum niet vanuit een racistisch standpunt organiseren, maar omdat we niet willen worden overwoekerd door de Islam. Dat zou ik zó nog eens doen."

-Hoe kijkt u terug op het afgelopen jaar?
"Ik vond het een onrustig jaar. Als je ziet wat een puinhoop het overal is... Nee, het is geen tijd van wat loopt het toch lekker op de wereld. Ik heb de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan meegemaakt en heb me ook daarna verdiept in de geschiedenis. De periode van de jaren '60 tot het jaar 2000 vond ik een redelijk leuke tijd. Daarna kwamen die spanningen weer, zoals die er ook voor de Tweede Wereldoorlog waren. Iedereen heeft met iedereen ruzie. Daar word ik kriegelig van. En als men ontevreden is, kun je rare dingen verwachten. Maar als er nu oorlog uitbreekt, gooien ze tien atoombommen."

-Blijft ons in elk geval vijf jaar leed bespaard…
"Ja, dan zijn we in twee dagen klaar. Dan zijn we er meteen allemaal geweest."