WAT ik zeggen WIL

vaste rubrieken

Avalex (1)
DELFT - Het omgekeerd inzamelen van Avalex is duidelijk de omgekeerde wereld. Avalex heeft financiële problemen en logisch zou dan zijn om proberen te bezuinigen. Maar nee, Avalex gaat een dure proef beginnen. En in plaats van dat ons gemeentebestuur op de rem gaat staan, krijgen ze een aanmoediging. De vijf buurgemeenten doen wel waar ze voor gekozen zijn: zorgen voor hun burgers. Maar Delft niet. Wethouder Lennart Harpe van Delft zet de belangen van Avalex voorop. VVD dus, dit onthouden bij de verkiezingen.

P. Moeskops, Delft
 

Avalex (2)
DELFT - Wethouder Harpe (VVD) is in zijn wiek geschoten over de plannen van de buurgemeenten over het gewijzigd beleid wat betreft vuil ophalen door Avalex. Harpe krijgt hiermee in feite een koekje van eigen deeg. Juist de VVD was er voorstander van om de Kristalweg voor Delftenaren (anders dan voor de mensen in de wijk) ook zonder overleg af te sluiten. Een maatregel die in verkeerstechnisch opzicht totaal niet te rechtvaardigen of te verdedigen is. Het was dan ook onbegrijpelijk dat een partij die juist vrijheid en democratie hoog in haar vaandel heeft staan deze verkeersmaatregel aan een meerderheid in de gemeenteraad hielp. Juist deze verkeersmaatregel pakt extra nadelig uit voor zowel bewoners van Delft, Den Hoorn en Rijswijk. Juist de wethouder moet voelen hoe 'extra nadelig' aanvoelt.Nu gaat de wethouder huilen bij de provincieleiding en zelfs juridisch advies inwinnen.

Frank van der Sluis, Rijswijk
 

Arrogantie ten top
DELFT - In een reeks van interviews en verslaggeving heeft stadsjournalist Henk de Kat van de krant Delft op Zondag kans gezien haarfijn bloot te leggen waar het heen gaat met de volkshuishouding van de Gemeente Delft in de nabije toekomst, waarvoor een compliment. Donderdag 1 december besprak en besloot de gemeenteraad van Delft over de Woonvisie Delft. De woonvisie werd aangenomen door de meerderheid van de raad. Dit besluit betekent het einde van Delft als industriestad, dus ook als arbeidersstad. Dat ook de PvdA-fractie daar achteraan loopt, is met deze PvdA-wethouder geen verrassing. Maar dat diezelfde wethouder de motie voor meer inspraak en medezeggenschap voor huurdersorganisaties bij de vuile was deponeert, is een uiting van arrogantie een PvdA-wethouder onwaardig. Het betrekken van huurders - van met name sociale huurwoningen - bij het toekomstige gemeentelijk woonbeleid, is een absolute voorwaarde voor besluitvorming. Sociale huurders buitensluiten bij het debat en besluitvorming over hoe in de toekomst de stad Delft eruit moet zien getuigt van een minachting, de gemeenteraad en het college van wethouders onwaardig. Het bestuur van huurdersorganisatie Vulcanus zal zich tot het uiterste inspannen om betrokken te blijven bij op welke wijze sociale huurders in hun geliefde stad kunnen en wensen te blijven wonen.

Cees van der Meer, voorzitter Vulcanus, Delft


Sint en racisme (1)
DELFT - Al diegenen die met kromme tenen bij de Sinterklaasoptocht, zwarte piet als racisme zien, zoals te lezen was in de vorige editie van Delft op Zondag, wil ik toch eens aanraden een vakantie te boeken naar bijvoorbeeld Kenia. Niet om er naar toe te verhuizen, maar gewoon om eens een ander gevoel van racisme te krijgen. Na mijn derde werkbezoek en een rondgang langs voormalige studenten van IHE (Unesco) in dat land, blijft het mij opvallen dat je overal aangeroepen wordt als Mzungu; witte man. Als ik ze dan vertel en uitleg dat zwarte piet gekoppeld wordt aan racisme in Nederland, moeten ze echt lachen en verklaren ze ons voor gek. Ook de positieve discriminatie die je als blanke tegenkomt, is in hun optiek de manier hoe je gasten behandelt. Het wordt dus tijd dat we net als de mensen daar ons druk gaan maken over meer serieuze problemen en ophouden met zoeken naar populistische items.

M.J.A. Rust, Delft


Sint en racisme (2)
DELFT - Wanneer is het nou eens klaar met dat gezeik over die zwarte pieten? Iedereen weet dat het een volksfeest is en niks met de slavernij te maken heeft. Laat die kinderen gewoon genieten zoals dat al jaren de bedoeling is. Waarom moeten wij alles verzieken voor de jeugd, zoals die mevrouw uit Rijswijk, in de vorige editie van Delft op Zondag. Blijf gewoon thuis als er een optocht is. Dan heb je niks te klagen en ook geen kromme tenen. Op de Antillen schminken ze zichzelf ook voor dit kinderfeest en die hoor je ook niet. Dus laat het zoals het is.

A. M. van Zitteren, Delft
 

Fietsen
DELFT - Fietsen staat voor vrijheid. Fietsen is gezond. Fietsen is voor elke leeftijd. Fietsen kan het hele jaar rond. Fietsen is van onschatbare waarde. Zomaar een aantal redenen waarom we een aantal maanden geleden het door de gemeente weg bezuinigde toezicht bij de fietsenstalling aan de Oude Langendijk met een klein team vrijwilligers op ons hebben genomen. Het stallen van de fiets is op eigen risico maar een groot deel van de week wordt er wel gratis toezicht gehouden. Daar zijn de fietsende bezoekers en de ondernemers van de Delftse binnenstad blij mee. In een tijd waar het aantal fietsdiefstallen stijgt en met de opmars van e-bikes fietsen steeds duurder worden. Vorige week donderdag zijn we begonnen met een loterij die duurt tot het einde van dit jaar. Dankzij een aantal ondernemers zijn er leuke prijzen uit te delen in de eerste maand van 2017. Het nummer voor de fiets is het lotnummer en we vragen deelnemers hun gegevens te noteren. In januari krijgt men dan te horen welke prijs ze hebben gewonnen met hun lotnummer en bijdrage aan onze wandel en fietsvriendelijke binnenstad.

Ronald Kroon, Delft