Wim van Leeuwen (tweede van rechts) bij de kruiswegstaties.
Wim van Leeuwen (tweede van rechts) bij de kruiswegstaties.

Financiële actie restauratie kruiswegstaties is begonnen

cultuur

Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft (SKED) is begonnen met een financiële actie om de kruiswegstaties, afkomstig uit de in 1974 gesloopte St. Hippolytuskerk aan de Voorstraat, te laten restaureren.

"De kruiswegstaties, het lijdensverhaal van Christus, is een voor Nederland uniek project", zo stelt voorzitter Wim van Leeuwen. "Uniek, omdat de afbeeldingen in Jugendstilstijl zijn  ontworpen en deze stijl in de kerkelijke kunst nauwelijks aanwezig is. Veel kerken hebben de neogotische stijl en interieurs. De tweede bijzonderheid zijn de afmetingen. De acht nog aanwezige staties hebben elk een afmeting van 3,80 bij 2,75 meter en zijn daardoor ook weer uitzonderlijk."

Delftenaar Herman Veldhuis heeft de staties ontworpen en getekend. Hij heeft er drie jaar aan gewerkt. Veldhuis was een groot ontwerper bij eerst de Linoleumfabriek Krommenie en won prijzen op de wereldtentoonstelling van Parijs ( 1900) en Antwerpen (1930).

De afbeeldingen behoren tot het echte Delftse kerkelijke erfgoed waardoor de stichting zich inzet voor restauratie. Het hoofd van de Oude Kerk, Wilco Blaak, verheugt zich al op het mogen tentoonstellen van de afbeeldingen: het past helemaal bij de geschiedenis van deze kerk, die tot 1573 een katholieke kerk was. Ook Museum Prinsenhof heeft zich positief uitgelaten om na restauratie de staties te kunnen tentoonstellen. Conservatoir Marga Schoemaker heeft bij nader onderzoek de ontwerptekeningen van de eerste zes verloren gegane afbeeldingen bij de familie Veldhuis alsnog boven water gekregen. Hierdoor is het totale lijdensverhaal ook tentoon te stellen, zo stelt zij.

De totale kosten bedragen 95.000 euro. "Heel veel geld", vindt Van Leeuwen. Maar hij is optimistisch over de geldwerving. Er zijn al diverse fondsen en geldschieters die hun bijdrage hebben toegezegd zoals Fonds 1818, Stichting Dioraphte en Rabobank Zuid-Holland Midden.

Daarnaast heeft de stichting een deel van het eigen geld ingezet en loopt er op dit moment een  financiële actie onder de 200 donateurs van de stichting. Hierdoor is al 62.000 euro beschikbaar. "En dit, terwijl er nog gesprekken met diverse fondsen en instellingen lopen." Van Leeuwen geeft aan dat dit om zeer bijzonder Delfts kerkelijk erfgoed gaat, dat door zijn unicum te belangrijk is om niet verloren te laten gaan.

Delftenaren die dit restauratieplan willen steunen kunnen hun bijdrage overmaken op Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft, op bankrekening  NL05 RABO 0358247640 ten name van Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft. Bijdragen zijn voor de belastingen aftrekbaar omdat de stichting een culturele ANBI erkenning heeft.