Roy van den Akker, de Bekendste Delftenaar 2014 feliciteert zijn opvolger Leo Quack, de Bekendste Delftenaar 2015.
Roy van den Akker, de Bekendste Delftenaar 2014 feliciteert zijn opvolger Leo Quack, de Bekendste Delftenaar 2015.

Wie wordt de Bekendste Delftenaar 2016?

Algemeen

DELFT - De verkiezing voor de Bekendste Delftenaar barst binnenkort weer los. Vanaf het weekend van 10 en 11 december kunnen lezers van Delft op Zondag laten weten wie volgens hen de Bekendste Delftenaar 2016 moet worden.

Daarvoor krijgen zij ruim twee weken de tijd. In de krant Delft op Zondag van 31 december, maken we bekend wie zich het daarop volgende kalenderjaar 'de bekendste' mag noemen. Vorig jaar viel die eer ten deel aan nachtburgemeester Leo Quack. "Zeker in het begin, toen net bekend was dat ik tot Bekendste Delftenaar was verkozen, heb ik een hoop reacties gekregen", blikt Leo Quack terug. "Van de tien mensen zijn er echt positief, die twee anderen zeggen: Daar heb je Quack weer. Maar zoals vaker verwaterd het daarna wel een beetje. Mensen kennen me toch vooral als nachtburgemeester van Delft. En in die hoedanigheid word ik toch wel het meeste aangesproken en uitgenodigd voor bijvoorbeeld openingen, evenementen en andere bijzonderheden." Zo is Leo Quack dit weekend in het Belgische Kortrijk, waar alle Nederlandse nachtburgemeesters bijeenkomen voor hun jaarlijkse congres.

Bronzen Hugo
De Bekendste Delftenaar krijgt niet alleen veel aandacht in Delft op Zondag en eeuwige roem, maar ook een door kunstenares Loes van der Holst ontworpen bronzen beeldje van Hugo de Groot: de Bronzen Hugo. Quack gaf deze een mooi plekje achter de bar van De Sjees - het café van zijn zoon Vincent. En daar staat het nog steeds. "Regelmatig valt het de mensen op. Ik vind het leuk dat Delft op Zondag al twintig jaar zo'n verkiezing organiseert. Het is een stukje toegevoegde waarde."
Vanaf volgende week gaan de stembussen weer open. Dan kan iedereen via de website www.delftopzondag.nl zijn of haar voorkeur laten weten. Leo Quack kan alleen nog maar zakken op de lijst, beseft hij. En dat vindt hij prima. "Want zoals ik begin dit jaar bij de uitreiking van de Bronzen Hugo al zei: ik zou er geen minuut meer of minder om slapen als ik tweede, derde of achtste op de lijst zou zijn. Ik heb dan ook niemand gevraagd om op mij te stemmen. Als dat niet spontaan gaat, hoeft het niet van mij."

Bekendste 2016
Als het aan Leo Quack ligt, wordt de Delftse DSW-directeur Chris Oomen de Bekendste Delftenaar 2016. "Chris wil zelf nooit zo in de picture staan, maar hij is voor Delft buitengewoon belangrijk. Hij doet ongemerkt heel veel goed voor de stad, bijvoorbeeld met de Delfts blauwe huisjes die achter het station komen. Hij denkt altijd mee over Delft en blijft ondanks tegenwerking altijd optimistisch. Dat respecteer ik." Daarnaast verwacht Quack dat zijn dag-collega, burgemeester Marja van Bijsterveldt, in de lijst zal opduiken. "Want mensen die veel voor Delft betekenen horen in de lijst thuis, vind ik. En ook al woont ze op het moment nog in Schipluiden, ze hoort nu al op de lijst met 100 bekendste Delftenaren."
Deze maand besteedt Delft op Zondag wekelijks aandacht aan de Bekendste Delftenaar-verkiezing. Zo publiceren we volgende week onder meer de lijst met Bekendste Delftenaren 2015. Daarna kan het stemmen beginnen.