Een vervallen Markt en een ingestorte Nieuwe Kerk: met dit gephoshopte schrikbeeld moeten Delftenaren wakker worden geschud over het belang van de restauratie.
Een vervallen Markt en een ingestorte Nieuwe Kerk: met dit gephoshopte schrikbeeld moeten Delftenaren wakker worden geschud over het belang van de restauratie.

Nog één miljoen euro nodig voor restauratie Nieuwe Kerk

Algemeen

DELFT – Voor de restauratie van de Nieuwe Kerk is nog ruim een miljoen euro nodig. Met een deurcollecte hopen betrokkenen tussen 12 en 16 december en tijdens Lichtjesavond een deel daarvan op te halen.

Wilco Blaak, het hoofd van de Oude en Nieuwe Kerk, is al jaren druk met de restauratie. Het positieve is dat het merendeel van de benodigde 11 miljoen euro al binnen is. Minder fijn is dat de laatste miljoen euro nog moet worden gevonden, het project eind vorig jaar al afgerond had moeten zijn en er nog onzekerheid is over de aanleg van een nieuwe kelder. Hierover was ophef ontstaan toen bleek dat er graven moesten worden geruimd, waarna archeologen naar de Raad van State stapten. Die moet nog uitspraak doen.
Opvallend is dat er relatief weinig financiële steun uit eigen stad komt, vindt Wilco Blaak. Dat is wel verklaarbaar, vindt hij. "Inwoners van Delft zijn het gewend dat de Nieuwe Kerk er staat. Ze fietsen er driehonderd keer per jaar langs en kijken er niet meer van op. Maar als je bedenkt dat er jaarlijks een kwart miljoen bezoekers van over de hele wereld naar de Nieuwe Kerk komen, dan zijn we grootste publiekstrekker voor Delft. De bezoekers die de Nieuwe Kerk trekt, hebben effect op de rest van de stad. Ze komen naar de kerk, eten verderop een broodje, bezoeken andere musea, of gaan nog even winkelen. Juist de inwoners van Delft moeten weer een beetje trots worden op de Nieuwe Kerk. Het is een belangrijk gebouw dat echt bij onze stad hoort."
Van de al vergaarde 10 miljoen euro voor de restauratie, komt 8 miljoen euro vanuit subsidies en fondsen. Verder hebben bedrijven en weldoeners uit het hele land de restauratie financieel ondersteund. Blaak: "Frustrerend is een groot woord, maar het is wel frappant dat vooral bedrijven van buiten Delft geïnteresseerd zijn." Dat Delftse bedrijven zich maar mondjesmaat melden, is volgens Blaak ook wel verklaarbaar. "We zijn eraan gewend dat de kerk er staat. We beseffen lang niet altijd welke status dit gebouw hier en ver daarbuiten heeft." Om iedereen wakker te schudden, is een onheilspellende afbeelding gephotoshopt. Hierop een afgebroken kerk en een vervallen omgeving. De makers hopen dat dit schrikbeeld impact heeft. Zal het ook zo aflopen als vanaf nu niemand ook nog maar één euro doneert? Natuurlijk niet, antwoordt Blaak. "Als we vanaf nu geen donaties meer krijgen, kunnen we bepaalde zaken niet uitvoeren en moeten we keuzes maken. Dan wordt de Nieuwe Kerk niet helemaal toekomstbestendig. En niet zoals we 'm graag zouden zien."
Aangezien de Raad van State nog uitspraak moet doen, is niet bekend wanneer het hele project afgerond kan zijn. "Elke uitspraak heeft andere consequenties op de planning. Ondertussen kan veel restauratiewerk gewoon doorgaan en de eerste resultaten zien er prachtig uit. Alle muren worden straks heel mooi aangeschenen en het oogt steeds meer als een kathedraal-achtige ruimte. Een plek waar we in de toekomst mooie kleinschalige evenementen en concerten kunnen organiseren." Blaak verwacht dat, op de kelder na, de rest van het project in juli 2017 gereed is.