Visite van G. Bos bereikt zijn woning via een Hoorns industrieterrein, waar zij instructies krijgen om te keren.
Visite van G. Bos bereikt zijn woning via een Hoorns industrieterrein, waar zij instructies krijgen om te keren.

Bewoner 'andere helft van Harnaschpolder' voelt zich buitengesloten

Algemeen

DELFT – G. Bos woont in 'de andere helft van Harnaschpolder', voorbij de gloednieuwe verkeersknip en daarmee afgesneden van de rest van de stad. Bij de enige toegangsweg naar z'n huis, via een industrieterrein, staat nu ook nog eens op een lichtwagen vermeld dat je moet omkeren.

Door: Jesper Neeleman

"Dat bord is ontzettend verwarrend", vindt Bos. Zelf heeft hij een ontheffing voor de knip, maar familie en vrienden of bezorgers van de Delftse middenstand moeten via een industrieterrein in Den Hoorn en langs de lichtwagen om z'n woning bereiken. Hij vroeg de gemeente hier een blauw Delft-bord te plaatsen, zodat verkeersdeelnemers weten dat ze de bebouwde kom van Delft in rijden, maar zonder succes. "Het College van B en W doet gewoon alsof deze buurt niet bestaat. Dat blijkt wel uit de wijze waarop wij afgelopen jaren door gemeentelijke vertegenwoordigers te woord zijn gestaan. We werden laatst niet eens betrokken bij de open dag van de Harnaschpolder. Alleen als de gemeentelijke belastingen worden geïnd, bestaan we weer voor heel even."

De Gemeente Delft laat bij monde van een woordvoerder weten dat er tijdelijk gebruik wordt gemaakt van digitale bewegwijzering. "Tegenwoordig maken de meeste automobilisten gebruik van navigatiesystemen", voegt hij eraan toe. "Het is dus belangrijk dat de nieuwe situatie zo snel mogelijk in deze navigatiesystemen wordt opgenomen. Bij de kaartleveranciers is de knip op de Kristalweg inmiddels doorgegeven. Naar verwachting zal dit spoedig zijn doorgevoerd, zodat bezoekers hun bestemming goed kunnen vinden." Volgens de woordvoerder zullen binnenkort borden worden geplaatst waarop te zien is dat verkeersdeelnemers zich in de bebouwde kom van Delft bevinden. "Dat zeggen ze al vijf jaar", reageert Bos. "Wat mij betreft hoeft het niet meer. Ik heb liever een postcodewijziging, want ik heb ondertussen nog minder met deze gemeente dan deze gemeente heeft met mijn buurt. Indien ik geacht wordt mijn maatschappelijk leven op Den Hoorn te richten, dan vind ik het wel zo netjes om via de belastingen aan de Gemeente Midden-Delfland bij te dragen."

Bos voelt zich afgesneden van Delft. En dat omdat er een verkeersknip moest komen vanwege sluipverkeer. "Maar ik kan u vertellen dat, als er al sluipverkeer op de plek van de knip zou zijn, dit nooit van noemenswaardige grootte is geweest. De wethouder weet dit, want die heeft de meetgegevens van de 'smileys' langs de Kristalweg gezien, maar deze verdoezeld." Gemeente Delft ontkent dat er cijfers zijn verdoezeld. "Dat is beslist niet gebeurd", zegt de woordvoerder. "We zijn heel transparant geweest en alle informatie kan worden geraadpleegd in de onderbouwing voor het bestemmingsplan Harnaschpolder 2015 via www.ruimtelijkeplannen.nl." Volgens Bos zijn er wel degelijk andere cijfers dan de openbare tellingen op deze website. "Heel mogelijk zouden die zelfs juridische grond hebben gegeven aan het voorkomen van deze waanzin."

Verdoezeld of niet; de verkeersknip is er. Wat Bos rest, is een woning op een stukje Delft dat zijn visite via een Hoorns industrieterrein moet bereiken. "Het wordt daarmee onder meer heel lastig om aan opa en oma te vragen of ze de kinderen van SG Het Kristal kunnen ophalen. Daarom zitten die nu op SG Het Lint in Den Hoorn. Daarmee is voor mij de behoefte om dagelijks of zelfs eens per week 'De Knip' te kunnen passeren verdwenen. Kennelijk maak ik alleen nog maar deel uit van deze gemeente om de salarissen van het college op het peil van een gemeente met meer dan 100.000 inwoners te kunnen houden. Als burgemeester Van Bijsterveldt een vrouw met ballen is, draagt ze onze buurt bestuurlijk over aan de gemeente waar ze ons reeds fysiek aan heeft gekoppeld door ons buiten te sluiten."