Charles Barto (links) en Herman de Vries, met achter hen het nieuwe schoolgebouw van SC Delfland.
Charles Barto (links) en Herman de Vries, met achter hen het nieuwe schoolgebouw van SC Delfland.

SC Delfland klaar voor de verhuizing, het gebouw straks ook

Algemeen

DELFT – Scholencombinatie Delfland beleeft 12 december een bijzonder moment in de historie van de school. Die dag is de grote verhuizing naar het gloednieuwe pand in de Spoorzone.

Het zijn heel bijzondere tijden, vertellen de locatiedirecteur Charles Barto en Herman de Vries. We spreken hen twee weken voor de grote verhuizing. Op de bouwplaats, tussen hordes bouwvakkers, op een klein bestraat eilandje. Het is het enige stukje infrastructuur dat er nu ligt. De enige manier om hen hier te bereiken, is via door bouwvakkers gecreëerde olifantenpaadjes op het bouwterrein, langs stapels tegels, steigerpijpen, containers en door het mulle zand. Dat is buiten. Vanaf hier is te zien dat ook binnen nog enorm veel moet gebeuren. Snoeren komen overal uit het plafond. Of beter gezegd, uit de lucht, want een plafond is er nog niet. De hoofdingang is nog geen ingang en de fitnessruimte doet dienst als bouwkeet.
Beide mannen blijven er ijzig kalm onder. Alles komt goed, zeggen ze. "Natuurlijk zijn er best wat kleine dingen die niet op tijd af zullen zijn", zegt Barto. "Maar het schiet momenteel heel erg op." Docenten is al verteld dat ze erop voorbereid moeten zijn dat ze wellicht op de ouderwetse manier les moeten geven, zonder Wifi of Digiboards. "We gaan hier vanaf 12 december eerst twee weken proef draaien. We weten dat we dan wat zullen moeten improviseren", weet De Vries. Na die weken kunnen in de kerstvakantie eventuele kinderziektes nog worden verholpen. Daarna moet SC Delfland klaar voor de toekomst zijn. Op 18 januari is de officiële opening.

Schitterend
"Het wordt werkelijk een schitterend en markant gebouw", geeft Herman de Vries aan. "Binnen wordt het erg licht, de ruimtes zijn heel aantrekkelijk, we krijgen een enorme mooie sporthal, gigantisch mooie voorzieningen zoals Wifi in het hele pand en het voldoet aan de laatste milieu-eisen. Er is bij de bouw veel gebruik gemaakt van verantwoord hout, overal komt led-verlichting en het dak ligt vol zonnepanelen."
De locatiedirecteuren kijken terug op drukke maar mooie tijden. "Heel bijzonder om dit als directeur mee te maken", zegt Barto. "Dan merk je pas hoeveel erbij komt kijken bij het hele proces van plannen maken tot de uitvoering", voegt De Vries eraan toe. "Ik heb heel veel zin hier aan de slag te gaan."
De twee directeuren zullen het oude gebouw aan de Juniusstraat niet erg gaan missen. "Vooral het krakkemikkige daarvan zal ik niet missen", zegt Charles Barto. In de winter was het er regelmatig te koud, in de zomer te warm. "Laatst moest we leerlingen naar huis sturen omdat de verwarming het niet deed èn de stroom was uitgevallen", zegt Barto. "Het gebouw is in 1962 gebouwd en was gewoon op. Maar als je ziet hoeveel nuttig werk er al die tijd is verricht, heeft het z'n geld wel opgebracht."