Janelle Moerman, de nieuwe directeur van Museum Prinsenhof. (foto: Charles Groeneveld)
Janelle Moerman, de nieuwe directeur van Museum Prinsenhof. (foto: Charles Groeneveld)

Janelle Moerman: de nieuwe directeur van Museum Prinsenhof Delft

cultuur

Janelle Moerman is per 1 januari 2017 benoemd tot directeur van Museum Prinsenhof Delft. Zij neemt het stokje over van Patrick van Mil, die per 1 december vertrekt. Moerman is momenteel directeur van Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn in Voorburg.

Historicus Janelle Moerman (1972) is zeer ingenomen met haar aanstelling: "Museum Prinsenhof Delft is een veelzijdig museum met een rijke collectie en inspirerende thema's: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Innovatie", reageert ze. "Bovendien is het gevestigd in een heel bijzonder gebouw: één van de belangrijkste nationale monumenten van ons land. Het museum toont de afgelopen jaren ambitie met opvallende en kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen. Die lijn wil ik voortzetten en uitbouwen. Museum Prinsenhof Delft kan in nauwe samenwerking en verbinding met partners binnen en buiten de stad Delft verder uitgroeien tot dé trekker van regionale, nationale en internationale bezoekers."

Toekomstplan
Janelle Moerman is sinds 2011 directeur van Huygens' Hofwijck en vanaf 2014 tevens directeur van Museum Swaensteyn, beide in Voorburg. Deze functies bekleedt zij samen met Peter van der Ploeg. Hofwijck is de afgelopen jaren onder haar leiding compleet gerestaureerd en omgevormd. Voor Museum Swaensteyn ontwikkelde Moerman een toekomstplan dat voorziet in een verhuizing naar Huize Swaensteyn, een nieuw museaal concept en de ontwikkeling van speerpunten als 'Romeinen aan de Vliet' en 'Drie eeuwen Oranje in Voorburg'.

Janelle Moerman werkte voor haar overstap naar de museale wereld in de journalistiek, als eindredacteur bij NCRV-radio. Zij is tevens vice-voorzitter van de Stichting Christiaan Huygensprijs, lid van de Klankbordgroep Museumkaart van de Museumvereniging en bestuurslid van De Frans Mortelmans Stichting.