In Delft wordt nu en ook komende jaren veel gebouwd, zoals hier in de Coendersbuurt. Het betreft echter vooral dure woningen. (foto: Koos Bommelé)
In Delft wordt nu en ook komende jaren veel gebouwd, zoals hier in de Coendersbuurt. Het betreft echter vooral dure woningen. (foto: Koos Bommelé)

Vinden van betaalbaar huurhuis wordt nog lastiger

Algemeen

DELFT – Het verdwijnen van 1.400 sociale huurwoningen in Delft in de komende zes jaar wordt waarschijnlijk bij lange na niet opgevangen door de buurgemeenten. Dat maakt het vinden van een betaalbaar huis in Haaglanden niet makkelijker.

Door: Henk de Kat

Dit blijkt uit onderzoek van de krant Delft op Zondag onder de Delftse buurgemeenten. Allereerst werd alle wethouders in de rest van Haaglanden gevraagd wat op dit moment hun 'harde' bouwplannen zijn voor huizen waarvoor woonsubsidie kan worden verkregen, dus met een huur onder de 711 euro. Alle acht gemeenten – Den Haag, Zoetermeer, Westland, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar – gaven officieel antwoord. De optelsom luidt dat zij gezamenlijk 5840 aan nieuwe subsidiewoningen op stapel hebben staan.
De tweede vraag luidde hoeveel bestaande sociale woningen daartegenover zullen verdwijnen. Dat is namelijk overal het geval, door een combinatie van drie factoren: verkoop van goedkope woningen, optrekken van de huur tot boven de subsidiegrens van 711 euro, en soms sloop. Van de acht Delftse buurgemeenten deden vijf hierover een opgave. Resultaat: tegenover de aanwas van die 5840 nieuwe subsidiehuizen in de acht gemeenten samen, zullen tegelijkertijd in vijf gemeenten bij elkaar 2660 bestaande sociale woningen van de markt verdwijnen.
Deze telling levert op dit moment een 'netto' aanwas op van 3180 aan sociale woningen in de komende jaren. Dat is ook ongeveer het getal dat de Delftse wethouder Raimond de Prez vorige week noemde tegenover de gemeenteraad. Hij sprak over een 'harde planning' van 3000 betaalbare huizen in de regio.
"Maar dat is niet genoeg", aldus De Prez toen. "Er moeten er nog meer bij". VVD-woordvoerder Bart Smals in de raad vond dat de wethouder dit nu ook gewoon van de buurgemeenten moet gaan eisen 'met de vuist op tafel', aangezien overig Haaglanden in het verleden minder aan sociale bouw heeft gedaan dan Delft.
Het onderzoek van deze krant leidt echter tot de conclusie dat de gemeente Delft zich verkijkt op de prestaties van de buurgemeenten. De verdwijncijfers van sociale woningen in drie belangrijke gemeenten – Den Haag, Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp – moeten nog komen, en daardoor zal de nu op tafel liggende rekensom van 'netto 3.180 sociale woningen erbij' ongetwijfeld een stuk lager gaan uitvallen.
Alleen al in Den Haag kan het gaan om het uit de markt halen van zo'n 2000 betaalbare woningen, aangezien het stadsbestuur – dat komende jaren 2200 nieuwe sociale huizen wil gaan bouwen – al blij zegt te zijn als daarmee 'de bestaande voorraad in stand blijft'. Het eindresultaat is dan, dat de acht buurgemeenten van Delft er in feite netto slechts zo'n 1000 subsidiabele woningen bij krijgen. Bovendien zullen ook in Rijswijk betaalbare huizen verdwijnen, aangezien deze gemeente alle naoorlogse wijken op de schop wil nemen.
De precieze uitkomst, van nieuwbouwplanning tegenover de verdwijngetallen van sociale woningen in de buurgemeenten in Haaglanden, zal pas over maanden duidelijk worden. Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp komen in december met hun krimp-gegevens, maar Den Haag is volgens wethouder Joris Wijsmuller pas begin volgend jaar zover.
Zijn Delftse college De Prez verdedigt intussen komende woensdag in de gemeenteraad het plan van 'Delft Kennisstad', dat neerkomt op de bouw voortaan van vooral dure woningen. Een concreet onderdeel van dat plan is de voorgenomen bouw tot 2023 van slechts 65 nieuwe sociale huizen, tegenover in diezelfde tijd het verdwijnen van 1400 bestaande subsidiehuizen door vooral verkoop en huuroptrekking.

Lastiger
Dit scenario betekent dat het voor woningzoekenden met een smalle beurs lastiger wordt om een betaalbaar huis te vinden in Haaglanden. Als in Den Haag inderdaad zo'n 2000 goedkopere huizen verdwijnen, en als in Delft het uit de markt halen van 1400 subsidiewoningen werkelijk doorgaat, dan is het eindplaatje – op basis van de officiële gegevens uit alle gemeenten – dat in de hele woonregio Haaglanden het totaal aantal sociale woningen rond 2023 minder zal zijn dan op dit moment het geval is.
Voor een compleet overzicht van alle cijfers: zie pagina 15 van deze krant.