Angela Schijf met haar man en tegenspeler Tom Van Landuyt. (foto: Nicola Dinoia)
Angela Schijf met haar man en tegenspeler Tom Van Landuyt. (foto: Nicola Dinoia)

'Als de sleur erin komt ontstaan problemen, dat is soms pijnlijk herkenbaar'

cultuur

DELFT - Angela Schijf, haar man Tom Van Landuyt en de topmuzikanten Myrthe Helder (op viool) en pianist Nicolas van Poucke zijn aanstaande dinsdag in Theater de Veste te zien in het stuk Kreutzersonate.

Dit is een actuele en herkenbare voorstelling, over 'het failliet van een huwelijk'. Over verliefdheid en passie, gespeeld door een man en vrouw die in werkelijkheid ook een koppel zijn.
Wat het stuk zo mooi maakt, is de combinatie van woorden en klassieke muziek, legt Angela Schijf desgevraagd uit. "De muzikanten spelen tijdens de voorstelling werken van componisten als Chopin en Beethoven. Schitterende muziekwerken uit de klassieke bibliotheek. Stukken die ons voeden en het verhaal opzwepen. Dat wordt goed gesmaakt door de mensen die het zien." Het was in eerste instantie de bedoeling om 'slechts' acht voorstellingen in België te spelen. "Maar we hebben het, verspreid over twee seizoenen, nu al een dikke vijftig keer gespeeld", zegt Schijf.
-Waarom is het zo'n succes?
Angela Schijf: "Het is een verhaal uit 1891, maar nog heel erg van nu. Het gaat over hele hedendaagse thema's als liefde, passie en jaloezie. Het gaat over een man en vrouw die hartstikke verliefd worden. Maar als de sleur erin komt, ontstaan problemen. Dat is soms pijnlijk herkenbaar."
-Jij en je man zien elkaar nu vaker dan anders. Zorgt dat niet voor extra sleur?
"Het klopt dat we elkaar vaker zien. Maar dat we als man en vrouw op het podium staan, brengt juist een enorme intimiteit teweeg. Ik had dit met niemand anders kunnen doen. Er is bij ons geen sprake van sleur of problemen, we hebben het drukker dan ooit."
-Ben je weleens in Theater de Veste geweest?
"Ja, vooral als publiek. Ik heb een hele lieve theatervriendin in Wassenaar, waarmee ik weleens naar voorstellingen in de Veste ben geweest."
-Meteen even de Delftse binnenstad in geweest?
"Nee, afgelopen jaren niet meer. Het zou leuk zijn als ik van elke voorstelling een uitje kan maken en de stad in kan, maar dat zit er niet altijd in."
-Voor wie is het stuk dat jullie hier dinsdag spelen interessant?
"Voor iedereen van 20 tot 70 jaar die ooit iets met liefde te maken heeft gehad. Wacht. Toms vader is 76, hoor ik 'm nu zeggen, en hij vond het ook leuk. Dus maak er maar 80 van. Wat trouwens ook heel leuk is, is dat veel jongedames die me kennen van Flikken Maastricht naar het stuk komen kijken en op die manier in aanraking komen met klassieke werken en zo worden verrijkt."

Win kaarten
Delft op Zondag mag twee toegangskaarten weggeven. Kans maken? Mail dan je naam en adres naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. De winnaar krijgt maandag vanzelf bericht.

Zie voor meer info en kaartverkoop www.theaterdeveste.nl.