Staand: Renny Wiegerink, Addy Gaemers van Inloophuis Debora, Patricia Letsoin (medische voetverzorging), Jolanda van Viersen (reflexzonetherapie) en Rooz Steenks (coaching). Zittend: Emilie Stassen (dieet- en voedingsadvies), Emerens Olthof en Nannette Mienis (pruiken en haarwerken).
Staand: Renny Wiegerink, Addy Gaemers van Inloophuis Debora, Patricia Letsoin (medische voetverzorging), Jolanda van Viersen (reflexzonetherapie) en Rooz Steenks (coaching). Zittend: Emilie Stassen (dieet- en voedingsadvies), Emerens Olthof en Nannette Mienis (pruiken en haarwerken).

Acht vrouwen bundelen hun krachten met Zorg Rondom Kanker Delft

Algemeen

DELFT – Delft kent sinds kort een nieuw collectief: Zorg Rondom Kanker Delft. De groep bestaat uit acht vrouwen die, vanuit hun bedrijf of praktijk, mensen met kanker helpen.

Dat doen ze allemaal al jaren, maar van samenwerking was nauwelijks sprake. Sterker nog: de meesten kenden elkaar niet eens. "Terwijl dit wél erg handig zou zijn", zegt fysiotherapeut Emerens Olthof van Beweeg je Fit, één van de initiatiefnemers. "Het is goed om van elkaar te weten wat we doen."

Wie met kanker te maken krijgt, laat zich hiervoor behandelen in het ziekenhuis. Het collectief Zorg Rondom Kanker Delft biedt geen therapie voor de kanker. Dat is aan de oncologen van het ziekenhuis. "We bieden de zorg rondom kanker", zegt Renny Wiegerink van Auryn Acupunctuur. "Als mensen in het ziekenhuis zijn behandeld en ze worden ontslagen, dan moeten ze zelf op zoek naar toegevoegde zorg of therapie." En dat is volgens de acht dames nog niet heel eenvoudig. Internet wordt een steeds groter bos waarin sommigen steeds minder goed de bomen zien. "Dus hebben we vorige maand de website www.zorgrondomkanker.nl gelanceerd, waarop een overzicht is te zien van wie wij zijn en wat we kunnen", zegt Renny. De variatie in het aanbod is namelijk groot. Het gaat van coaching bij kanker tot voetzorg, van pruiken en haarwerk tot een trainingsprogramma en van hulp voor bijwerkingen van kankertherapie tot dieetadvies. Al die praktijken hebben één ding gemeen: Ze doen hun best om mensen met kanker of voormalig kankerpatiënten zich weer wat beter te laten voelen.

Ook voor de deelnemers zelf heeft het nieuwe collectief voordelen. Het is voor hen als groep makkelijker zich te profileren of mee te doen aan initiatieven als Wereldkankerdag, dan wanneer ze alleen opereren. "En als ik iemand in mijn acupunctuurpraktijk heb die voetproblemen heeft, dan verwijs ik die voortaan door naar Patricia's Pedicure Praktijk", vertelt Renny. "Komt hier een vrouw met borstkanker, die last heeft van vermoeidheid, dan kan ik die verwijzen naar Emerent, die haar kan helpen met Beweeg je Fit. Het is prettiger als je patiënten andere zorgverleners kunt adviseren waarvan je weet wat ze kunnen bijdragen en waarmee je goede communicatie hebt."

Verder biedt de website vooral veel gemak voor wie met kanker te maken krijgt. En dat is, als je zoveel aan je hoofd hebt, altijd goed. "We hopen dat het drempelverlagend zal werken en mensen eerder in actie komen wat betreft het zoeken en vinden van hulp, waardoor ze uiteindelijk sneller en beter herstellen", zegt Renny.

Het collectief komt regelmatig bijeen om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. Zo kunnen ze van elkaar leren en op de hoogte blijven van ontwikkelingen. Dat komt de geleverde zorg alleen maar ten goede. Benieuwd? Kijk dan op www.zorgrondomkanker.nl of kijk op de Facebook-pagina Zorg Rondom Kanker. De volgende bedrijven of praktijken hebben zich al aangesloten bij Zorg Rondom Kanker: Beweeg je Fit, Reflexzonetherapie '8', Patricia's Pedicure Praktijk, Auryn Acupuntuur, Inloophuis Debora, Mienis & Co Haarwerken, Resight Coaching en Focus Diëtistenpraktijk.