Marcel Segaar speelt al zijn hele leven in het rood en wit van Fortuna. (foto: Marco Spelten)
Marcel Segaar speelt al zijn hele leven in het rood en wit van Fortuna. (foto: Marco Spelten)

Marcel Segaar: stabiele factor in stabiel Fortuna

sport

DELFT – De kop is eraf in de Korfbal League. Fortuna/Delta Logistiek begon met een nederlaag, maar aanvoerder Marcel Segaar verwacht dat het weleens een mooi seizoen kan worden.

Door: Jesper Neeleman

De 31-jarige Delftenaar is al tien jaar een vaste waarde in de hoofdmacht van Fortuna/Delta Logistiek. In die tien jaar presteerde bijna geen ploeg in de Korfbal League zo stabiel als de Delftse club. Altijd linkerrijtje, heel vaak play-offs, nooit een landstitel. "Natuurlijk is het streven altijd om kampioen te worden", zegt Segaar. "Dat dit die jaren niet is gelukt, doet me niet zo veel. Als andere ploegen beter zijn, kan ik me daar bij neerleggen." En dat was het geval, bekent de aanvoerder. "Wel is het zo dat wij het alle ploegen moeilijk kunnen maken. We moeten reëel zijn en kijken wat we al die jaren hebben gepresteerd. Veel ploegen ambiëren wat wij doen." Ook Segaar baalde dat Fortuna in 2013 op een haar na naast de landstitel greep. "Het was een uitgelezen kans landskampioen te worden. Maar tegelijk kunnen we trots terugkijken op dat seizoen."

Dat was toen en nu is nu. En Marcel Segaar is er elk jaar weer bij. "Zolang het nog gaat en kan is het fantastisch te blijven korfballen. Ik heb er plezier in op niveau te kunnen spelen en voor de ploeg van waarde te kunnen blijven. En zo lang ik van waarde blijf voor de club en de ploeg en lol erin hou, blijf ik doorgaan."

-Hoe ben je van waarde voor ploeggenoten?
Segaar: "Door zelf altijd heel goed te willen zijn. Door ploeggenoten te helpen met communicatie, wedstrijden te lezen en door jongere spelers vertrouwen te geven waardoor ze excelleren. We hebben dit jaar echte een leuke ploeg, met een goede mix van ervaren krachten en jongeren talenten. Met alleen ervaren spelers kom je een eind. Maar ik denk dat het voor het niveau en de continuïteit van de vereniging beter is als je een mix van talent en ervaring hebt."

-Kunnen de jongeren veel van jou leren?
"Ik hoop het. Ik stel het mezelf als doel om iedereen beter te maken. Want als iedereen individueel beter is, word je ook als team sterker en dat is wel het doel van topsport bedrijven."

-Hoe professioneel zijn jullie bij Fortuna bezig?
"Behoorlijk professioneel. Als je ziet hoeveel tijd we wekelijks bezig zijn met trainen, wedstrijden, bespreken, verzorgen en extra trainingen bij fitnesscentra... Je kunt wel spreken van topsport, zeker de internationals binnen ons ploeg. En ja, na een verre uitwedstrijd ben je soms laat terug en de volgende dag moeten we allemaal weer werken. Maar is de vraag of je wel of niet je geld met sport verdient het criterium om het wel of niet topsport te noemen? Het blijft amateursport, maar we beoefenen het op topniveau."

-Kunnen jullie dit seizoen landskampioen worden?
"Natuurlijk kan dat. We kunnen het met dit team alle andere ploegen lastig maken. Dat biedt zeker kansen. Maar het doel is om de play offs te halen."