De start van de prestatieloop, in september jongstleden. Het is één van de vele sportieve activiteiten die DelftSki organiseert.
De start van de prestatieloop, in september jongstleden. Het is één van de vele sportieve activiteiten die DelftSki organiseert.

DelftSki is al vijftig jaar veel meer dan een skivereniging

sport

DELFT – Sportvereniging DelftSki bestaat alweer vijftig jaar en dat wordt volgend weekend gevierd. Bijzonder aan deze club is dat het een skivereniging is, maar ze vooral met andere sporten bezig zijn.

Dat is ook niet gek, want bergen en sneeuw zijn in Delft ver te zoeken. Het is echter belangrijk om, als je dan in het buitenland dan op die lange latten staat, je wèl fit bent, weet DelftSki-bestuurslid Marjolein Plessius. "We gaan bijvoorbeeld regelmatig hardlopen, dat doen we in verschillende categorieën", vertelt ze. Verder doen ze regelmatig aan skigymnastiek, wat tegenwoordig skifit heet. Soms staat er nordic walking of fitwalk op het programma. De naam DelftSki kan dus wat verwarrend werken, want de vereniging telt ook leden die helemaal nooit skiën, maar wel via de vereniging trainen om hun lichamelijke conditie te verbeteren of op peil te houden.

"Wat ik wel kenmerkend voor DelftSki vind, is dat het een hele sociale vereniging is", vervolgt Plessius. "Mensen zijn vaak heel lang lid. Ons papieren archief is helaas een keer bij een brand verloren gegaan, maar we hebben het laatste rondgevraagd, toen bleek dat we nu minstens vierentwintig leden hebben die al veertig jaar of langer lid zijn. Ons oudste lid is 92 jaar. Die loopt nog steeds mee, maar hij rent niet. Dat is best bijzonder, vind ik."
Delfski organiseert eens per jaar een grote skireis. "Dat is een hele happening. We gaan dan met een touringcar, meestal naar Italië. Uiteraard wordt dan geskied, maar er wordt ook van alles omheen georganiseerd. Dan wordt gebridged, dan weer muziek gemaakt. Heel gezellig. Maar hier gaan zo'n veertig tot vijfenveertig mensen mee. Een relatief kleine groep, want we hebben rond de 325 leden."

-Wat is zo mooi aan de skisport?
Plessius: "Ik vind skiën heerlijk. Die natuur… Dat je boven op een berg staat, naar beneden kijkt en denkt: Ik ben maar een kleine druppel. Verder spelen tijdens de wintersport altijd drie vragen: Hoe is het weer, kunnen we skiën en wat eten we vanavond? Ik ben geen superskiër, maar ik kan meekomen. Het feit dat je lekker sport, geeft een goed en gezond gevoel. Mensen die het voor het eerst doen zijn of meteen verslaafd, of ze vinden het niks."

-Is het belangrijk om fit op de piste te verschijnen, of kan dat ook na een jaar op de bank te hebben gezeten?
"Nee, nee. Dat laatste zou ik niet doen. Je begeeft je al op grotere hoogte, met een slechte conditie sta je dan al helemáál te hijgen en te puffen. Hoe slechter je conditie, hoe minder je meekomt. Dan heb je het zwaar."

-Volgende week zaterdag vieren jullie je 50-jarig jubileum. Hoe gaat dat gebeuren?
"We hebben een themafeestje in de kantine van Phoenix, in Sporthal Brasserskade. We hebben geen vaste kantine, maar gebruiken verschillende ruimtes van anderen. Naast Phoenix komen we ook bij Plané en het Rieten Dak. We gaan er op 19 november uitgebreid bij stilstaan dat we alweer 50 jaar bestaan. Dat vind ik wel een hele prestatie. Op naar de volgende vijftig jaar!" Wie het sociale en sportieve graag combineert, is van harte welkom bij DelftSki. Zie voor meer info www.delftski.nl.