WAT ik zeggen WIL

vaste rubrieken

Verkeersknip
DELFT - Het is nogal verknipt om in Harnaschpolder eerst een woonwijk te bouwen en wegen aan te leggen om daarna met een 'verkeersknip' te komen, met een gedoe met vergunningen en ontheffingen. Dit om te voorkomen dat automobilisten de kortste weg van A naar B zullen nemen! Hoe is zoiets onzinnigs door de gemeenteraad gekomen? We leven hier in de Randstad en die raakt aardig vol! Spreiden en laten doorstromen dat verkeer en hou meer rekening met verkeer bij de planning van een wijk.

Dick van Oudenbosch, Delft

Zwarte Piet
DELFT - Het is wel treurig dat de Heer Weyers nu ook al mee gaat doen met de zogenaamd correcte landgenoten die op verkeerde aannames menen dat Zwarte Piet racistisch is. Meer dan 90 procent van de bevolking begrijpt en weet dat Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft. Een klein deel probeert op dwangmatige wijze erdoor te drukken dat deze historische figuur dient te verdwijnen. Weyers wil langzaam het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen naar mogelijk een veegpiet. Misschien moet hij zich eerst eens gaan verdiepen in de geschiedenis van Zwarte Piet, die al tot ver voor 1850 terug gaat, al willen de tegenstanders ons anders doen geloven. Hij zou de DVD 'Wild geraas' van historicus Arnold-Jan Scheer eens moeten bekijken, die 30 jaar - dus al lang voor de discussie - aan het onderzoek van de herkomst van het Sinterklaasfeest werkte. De NPO weigert deze documentaire uit te zenden, maar dat is ook niet zo vreemd. De hele discussie is aangewakkerd door een kleine minderheid die bij de NPO een podium heeft gekregen. Ook het artikel 'Zwarte Klaas is Zwarte Piet' van het Sint en Pietengilde is verhelderend om te lezen. Zie http://sintenpietengilde.nl/

Lies de Jonge, Delft

Passende woning
DELFT – De Gemeente Delft denkt de gaten in zijn begroting te dichten met een vernieuwd woningbeleid, dat gericht wordt op de meer kapitaalkrachtigen in onze maatschappij. Degenen die niet over zo'n volle beurs beschikken moeten hun woningheil maar zoeken in de wijde omgeving van onze nog altijd tamelijk kleine en prettige woonstad. Om tot dit nieuwe beleid te komen wordt wel erg gemakkelijk gekeken naar de echte grote steden in ons land: Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Er is toch wel verschil tussen Delft en die grote voorbeelden. Delft is namelijk nog niet uit zijn poenige kluiten gewassen, juist door een betere menging van rijk en arm. Juist die verhouding maakt dat je hier prettig kunt wonen. Het zou jammer zijn als het gemeentebestuur die eigenschap van de stad wegdoet. Geheel in stijl met het bewind van het gemoderniseerde D66 is het nieuwe beleid al in gang gezet voor de raad erover heeft gedebatteerd en beslist. Besturen met betrokken burgers behoort tot het verleden van deze partij. Ook van de PvdA zou je beter mogen verwachten op grond van hun traditie, maar bij monde van wethouder De Prez laten ze zij het oplossen van de nood aan sociale woningen aan anderen over. Zeg maar dag met het handje met een beroep op je eigen nederig verleden in Buitenhof. Merkwaardig is ook dat het nieuwe woningbeleid ondersteund wordt met een beroep op het tamelijk recente rapport Deetman over Delft als kennisstad. Hij heeft een tamelijk oppervlakkig verhaal geproduceerd, alsof eerdere pogingen niet bestonden. Waarom wonen er tegenwoordig in Delft zo weinig profesoren, doktoren en captains of industry? Er was ooit een wijkje voor deze upper ten in de Wippolder en hier en daar elders kun je ook nog wel plekken aanwijzen waar ze woonden. Die zijn er blijkbaar niet of nauwelijks meer. De vraag blijft waarom zijn ze weggegaan en waarom zouden ze terugkomen als ze buiten Delft echt ruimer kunnen wonen in echt grote steden? Toch niet door de gemeente die weer een paar villa's laat bouwen? Ja, in Delft kun je leuk wonen, maar dan heb je niet alleen geld nodig maar vooral fantasie om van de bescheiden plekken die er zijn iets moois te maken. Dat is Delft als ware kennisstad.

Ton Jacobs, Delft

Groenstrook
DELFT - Beste burgemeester en wethouders en leden van de gemeenteraad. Ik wil u hartelijk danken voor het gebruik van de beheerdersruimte van de fietsenstalling aan de Oude Langendijk. Nu kunnen we deze donkere maanden vaker gratis toezicht houden bij de fietsenstalling. Het streven is dagelijks tot de winkels gesloten zijn, zodat winkelpersoneel na het werk weer op eigen fiets huiswaarts kan keren. Vanuit het glazen huisje naast de Nieuwe Kerk is een mooie plek om de entree van onze binnenstad eens goed onder de loep te nemen. Ik moet zeggen dat de Nieuwe Langendijk niet echt een warm welkom uitstraalt, zeker nu in de winterperiode de terrassen verdwenen zijn. Dit bracht mij op het idee om op de middenberm waar in vroeger jaren een gracht was, een groenstrook te creëren. De plantsoenen in de vorm van trekschuiten die met een beetje creativiteit ingericht kunnen worden als openbare zitruimte én hondenuitlaatstrook. Grasperkjes met een bordje verboden op het gras te lopen met uitzondering van honden kan de overlast van hondenpoep in de rest van de stad voorkomen. Ons team vrijwilligers van de toezicht bij de fietsenstalling is bereid om deze groenstrook inclusief hondenuitlaatstrook bij te houden zodat we alle bezoekers van de Delftse binnenstad een warm welkom kunnen heten en de stad met een goede herinnering weer zullen verlaten. Ik hoop dat U iets met mijn voorstel kan en zie uit naar uw reactie en medewerking om samen geschiedenis te creëren in Delft.

Ronald Kroon, Delft