De mannen van de fietsgroep Den Hoorn zie je, in hun gloednieuwe outfits, al van verre aankomen. (foto: Jesper Neeleman)
De mannen van de fietsgroep Den Hoorn zie je, in hun gloednieuwe outfits, al van verre aankomen. (foto: Jesper Neeleman)

Fietsgroep Den Hoorn zo trots als een aap op de nieuwe outfits

sport

DEN HOORN – De mannen van Fietsgroep Den Hoorn springen twee keer per week op hun fiets om heerlijk door de regio te koersen. Sinds kort doen ze dat in een nieuwe outfit.

De fietsgroep ontstond zo'n vijftig jaar geleden als afsplitsing van een 'echte' wielervereniging. "Toen is meteen gezegd: we hanteren een paar regeltjes, maar maken er geen officiële vereniging van", vertelt Cees van der Meer, die de groep coördineert.
De mannen kwamen in de beginjaren bijeen op het erf van een particulier. Later maakten ze gebruik van het clubhuis van de lokale duivenclub. Daar komen ze nog altijd samen, al is dat clubhuis tegenwoordig op het 'nieuwe' sportcomplex van SV Den Hoorn.
De mannen van de fietsgroep zijn dus niet zo van de statuten en reglementen. "We houden ons aan de verkeersregels, rijden niet door rood en blijven altijd gegroepeerd en bij elkaar rijden. Als iemand sneller wil, dan gaan we met z'n allen sneller." Of niet. "Wie zich hieraan houdt is van harte welkom mee te fietsen, wie dit niet kan mag weer vertrekken."
-Wat is bijzonder aan de club?
Van der Meer: "De saamhorigheid en het sportieve gedrag. We rijden geen wedstrijden. Onze A-ploeg gaat twee keer per jaar naar Gelderland. Rijden ze daar wat heuvels op en af. Heel gemoedelijk. Het is een mooi stelletje mensen van allerlei niveaus en allures. Er zitten alleen geen jonge gasten bij. Iedereen is zo tussen de 50 en 80 jaar."
-Hoe oud bent u?
"Ik ben 79, maar het fietsen gaan prima. Ik voel me goed en ben nog niet gek aan het worden. Ik doe nog hartstikke veel. Ik denk dat het goed is actief te blijven. Ook als je ouder bent."
-Wat is mooi aan de wielersport?
"Lekker door de natuur fietsen en genieten van je omgeving. Soms staan we opeens midden in een kudde schapen, kunnen we geen kant op. Fantastisch is dat. Op de fiets ervaar je vrijheid, we ouwehoeren een beetje over van alles en doen onderweg een bakkie. Heel ontspannen, maar toch heb je het idee dat je lekker bezig bent."
-Hoe ziet u de toekomst van de club?
"Het gaat zoals het gaat, daar denken we niet over na. Zolang de club niet kapot is, bestaat 'ie en kunnen we duizend jaar oud worden. Daar ben ik niet ongerust over. Nieuwe fietsers komen, maar gaan niet. Af en toe komt er een bij. Soms ook van echte wielerclubs, die vinden het heerlijk bij ons. Omdat ze zich bij hun eigen club uit de naad moeten rijden om iedereen bij te houden. Dat is bij ons niet het geval. Wij fietsen gewoon ontspannen. Sinds vorige week doen we dat in nieuwe pakken. Daarop zijn we zo trots al een aap. Het is een leuk gezicht om iedereen in dezelfde outfit bij elkaar te zien. We willen alle sponsors die hieraan iets hebben bijgedragen hartelijk danken."
-Hadden jullie hiervoor niet dezelfde kleding?
"Jawel, maar das was al tien jaar oud. De kwaliteit gaat dan flink achteruit. M'n vorige outfit kon ik zowat een pyjama van maken."
Wie ook weleens met Fietsgroep Den Hoorn mee wil fietsen, kan zich melden via 015-2145781 of 06-21930321.