De pieten zullen er tijdens de volgende intocht van Sinterklaas hetzelfde uitzien als vorig jaar. Delft kiest ervoor om het uiterlijk van de pieten geleidelijk te veranderen.
De pieten zullen er tijdens de volgende intocht van Sinterklaas hetzelfde uitzien als vorig jaar. Delft kiest ervoor om het uiterlijk van de pieten geleidelijk te veranderen.

Hij komt, hij komt, met 'aangepast traditionele pieten'

Algemeen

DELFT – Sinterklaas komt over drie weekjes naar Delft. De Goedheiligman zal omringd zijn door 'aangepast traditionele pieten'. Dat staat in het zwartepietendiscussiejargon voor zwart, maar zonder grote rode lippen en oorringen.

Nederland ging afgelopen week - vooral op sociale media - op soms asociale manier tegen elkaar tekeer in een voor de zoveelste keer opgelaaide zwartepietendiscussie. Aanleiding was het initiatief van RTL voor de schoorsteenpiet; een piet met slechts wat zwarte vegen op het gezicht. Zulke pieten zullen we bij de intocht van de Sint in Delft, op zaterdag 19 november, niet zien. Delft behoort tot een groep van elf grotere Nederlandse gemeenten waar pieten wel zwart zijn, maar dus geen rode lippen en oorringen hebben. "Afgelopen twee jaar, toen de zwartepietendiscussie ook al speelde, was het uiterlijk van de pieten ook al op die manier vorm gegeven", laat een gemeentewoordvoerder weten. "In Delft is de intocht steeds een feestelijk evenement geweest. Een feest zonder wanklank dat niet heeft geleid tot maatschappelijke discussies."

Herman Weyers, voorzitter van Stichting Sinterklaas Delft, sluit zich er helemaal bij aan. De intocht moet vooral een leuk feest zijn voor de kinderen, hun ouders en opa's en oma's, benadrukt ook Weyers. Wat betreft het uiterlijk van de pieten, kiest Delft ervoor deze geleidelijk te veranderen, legt hij uit. "Daar zijn we niet pas mee begonnen toen de discussie ontstond, maar al lang daarvoor. Grote rode lippen, oorbellen, roedes en dergelijke zie je al jaren niet meer in de intocht. Ook loopt er een keur aan pieten mee. Pieten met het traditionele gekrulde haar, maar ook kaal of met lang haar." De ongeveer honderd pieten hebben allemaal een andere rol. "Zo hebben we 24 strooipieten, een wegwijspiet, een wegkwijtpiet, omapiet (grijs), bouwpiet, slaappiet en kokspieten." De Delftse pieten gedragen zich bovendien niet dom, met uitzondering van de wegkwijtpiet.

Gaat in Delft dan helemaal niets veranderen? "Natuurlijk wel", antwoordt Herman Weyers. "Daar zijn we al ruim tien jaar mee bezig. We veranderen geleidelijk. Toen ik 31 jaar geleden voor de eerste keer de adviseur van de Sint mocht zijn, zag de intocht er volstrekt anders uit. Ook in Delft zal ongetwijfeld over niet al te lange tijd een roetveegpiet of andere piet zijn of haar entree maken. Dat is alleen al logisch omdat het Sinterklaasfeest altijd al met haar tijd meegegaan is en zal blijven meegaan. Niet omdat het moet, maar omdat de omgeving en de wereld ook steeds blijven veranderen."