Gerard Breas (links) dirigeert onder andere Petra Berger (rechts), tijdens een eerdere editie van Kerstconcert in Delft.
Gerard Breas (links) dirigeert onder andere Petra Berger (rechts), tijdens een eerdere editie van Kerstconcert in Delft.

Nog anderhalve maand tot Kerstconcert in Delft, Breas is er nu al klaar voor

cultuur

DELFT – Gerard Breas heeft tijdens Kerstconcert in Delft, op vrijdag 16 december, de leiding over meerdere musici en een groot aantal zangers, waaronder zeer bekende solisten. Bepaald geen sinecure, zou je denken, maar volgens Breas gaat het vanzelf.

"Een goede voorbereiding is niet het halve werk, maar zelfs 80 procent van het werk", zegt Breas. En met zijn kennis, muzikaliteit en ervaring gaat die overige 20 procent dus vanzelf. "Het is tijdens het concert vooral zaak alles goed in de gaten te houden." Hij was afgelopen weken druk met de voorbereidingen. "Maar het programma is nu klaar", kan hij melden. "De tenor Jorge Castro is hier laatst langs geweest. Hij komt uit Paraguay, maar had concerten in Londen en Barcelona, dus kwam hij meteen hier even langs om door te nemen wat hij gaat zingen. Castro heeft een prachtige stem en gaat mooie nummers zingen. Zoals Nessuan Dorma van Puccini, waar Pavarotti bekend mee is geworden. Hij gaat met Petra Berger enkele duetten zingen, zoals het nummer Libiamo van Verdi. Dat gaat weer een groot feest worden."

Petra Berger zal ook Amazing Grace zingen. Tijdens het nummer komen de doedelzakspelers de kerk in wandelen. "Verder komen de twee aanstormende talenten Wendy Krikken en Jasper Leever dit jaar naar Delft. Wendy deed op 18-jarige leeftijd al mee aan Kerstconcert in Delft, maar is inmiddels cum laude geslaagd op het conservatorium. Dat laatste is ook Jasper Leever (24) gelukt. "Die man heeft een geweldige stem. Hij gaat samen met de mannen van het koor onder meer Il Santo Nome van Verdi uitvoeren. Dat wordt zó indrukwekkend." Enthousiast vertelt Breas verder over de muziek. Naast de voor het grote publiek minder bekende Italiaanse nummers, zullen ook kerstklassiekers als Rudolph the rednosed reindeer, War is over van The Beatles, Let it snow en Avé Maria voorbijkomen. En onder begeleiding van pianovirtuoos Jan Vayne kan de kerk ook dit keer weer heerlijk meezingen. Op weer andere momenten kan bijvoorbeeld worden genoten van een prachtige solo van een uitstekend harpiste. Minstens zo indrukwekkend is het als het 130 tot 140 koppige koor van Westlandse Koorvereniging Musica, het vaste koor van Breas, tegelijk de kelen open zet.

-Wat vindt u bijzonder aan Kerstconcert in Delft?
"De ambiance van de Oude Kerk, het grote podium en de prachtige belichting. Ook het geluid klinkt er prachtig. Met Kerst willen mensen toch graag een concert beleven in de sfeer van een kerk, in plaats van bijvoorbeeld een concertzaal. De Oude Kerk leent zich hier perfect voor."

Kaartverkoop
De kaartverkoop is onlangs begonnen. Voor beide voorstellingen, om 18.00 uur en 20.30 uur, zijn verschillende soorten kaarten verkrijgbaar. Zo zijn er de eersterangs kaarten. Deze kosten 37 euro 50. Deze kaarten geven toegang tot een plek recht voor het podium. De tweederangs kaarten kosten dankzij een speciale jubileumkorting slechts 25 euro. Hiervoor is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Zie voor meer info en kaartverkoop de website www.kerstconcertindelft.nl, bel naar 015 214 39 12 of kom langs op kantoor aan de Energieweg 3 in Delft.