Gerrit (links) zoekt in z'n jaszak naar het bonnenboekje met nummers, om er één aan z'n nieuwste klant te geven. (foto: Jesper Neeleman)
Gerrit (links) zoekt in z'n jaszak naar het bonnenboekje met nummers, om er één aan z'n nieuwste klant te geven. (foto: Jesper Neeleman)

Vrijwilligers fietsenstalling Oude Langendijk dolgelukkig met sleutel

Algemeen

DELFT – Vrijwilligers die de fietsenstalling aan de Oude Langendijk zijn gaan bewaken, zijn blij. Donderdagmiddag hoorden ze dat ze de sleutel van het hokje bij de stalling krijgen. Dus kunnen paraplu's en dikke jassen voortaan thuisblijven.

De Gemeente Delft besloot dit jaar de bewaking van de stalling weg te bezuinigen. Delftenaar Ronald Kroon sprong voor de stalling in de bres. Zonder op iemands goedkeuring te wachten, ging hij op zaterdag bij de stalling zitten. Gewoon omdat het kan. Enkele vrijwilligers sloten zich bij hem aan.
Zoals Gerrit, die we donderdag rond het middaguur bij de stalling aantreffen. Op dat moment is overigens nog niet bekend dat de sleutel in aantocht is. Maar ook zonder beschutting doet de 65-jarige gepensioneerde Delftenaar graag wat hij doet. "Ik vind het belangrijk dat mensen hier hun fiets kunnen stallen", zegt hij. "Het geeft me voldoening om ze op deze manier te kunnen helpen." En helpen doet hij. In de tien minuten dat we hem vergezellen, komen vier mensen hun fiets halen, er worden er weer drie èn een brommer bijgezet. Gerrit legt één echtpaar uit waar de Hema is en legt twee keer uit dat het toilet bij de stalling helaas niet werkt. "Je bent hier echt een aanspreekpunt."

's Middags belt initiatiefnemer Ronald Kroon verheugd op. Hij heeft zojuist gehoord dat 'ie de sleutel van het hokje krijgt. De koude dagen van Delft zijn voorbij. "Daar zijn we blij mee, ja", reageert Kroon. "Op die manier wordt het eenvoudiger om vrijwilligers te vinden, zodat we de stalling nog vaker kunnen bewaken. Ik snap dat veel Delftenaren het niet zo zien zitten om van onder een paraplu andermans fiets te bewaken. Bovendien hebben we in het hokje elektriciteit, dus kunnen we bijvoorbeeld koffie zetten."

Het is belangrijk dat de stalling in de toekomst nog vaker wordt bewaakt, geeft Kroon aan. "Want we maken hier zó veel mensen blij mee." Momenteel staan ze er elke donderdag en zaterdag. Dat hopen ze uit te breiden. "Het mooiste zou zijn als het elke dag wordt bewaakt. Want we merken wel dat de fietsendieven natuurlijk juist op de rustige momenten actief worden. En in die paar maanden dat we er zitten hebben we vaak gemerkt dat er veel mensen op e-bikes van buiten de stad naar het centrum komen om een dagje Delft te doen." Dan is het wel zo fijn als zij met een voldaan gevoel huiswaarts keren, in plaats van zonder e-bike.
Wie de vrijwilligers van de fietsenstalling wil helpen, kan zich melden via amigodelft@live.nl.