Raimond de Prez, hier te zien op archiefbeeld, benadrukt dat Delft verhoudingsgewijs al heel veel sociale woningbouw heeft.
Raimond de Prez, hier te zien op archiefbeeld, benadrukt dat Delft verhoudingsgewijs al heel veel sociale woningbouw heeft.

'Het is nu aan buurgemeenten om dit op te lossen'

Algemeen

DELFT – De wachtlijsten voor een betaalbaar huurhuis in Delft zijn volgens onderzoek vooral lang door de rijen woningzoekenden uit buurgemeenten in Haaglanden. Daar heerst een tekort aan goedkope huisvesting.

Door: Henk de Kat

"Het is nu aan die gemeenten om dit op te lossen", aldus wethouder Raimond de Prez. "En dat erkennen de betrokken wethouders ook." Delft heeft verhoudingsgewijs veel sociale huurwoningen, vergeleken met buurgemeenten. De wethouder wil die verhouding rechter trekken met meer duurdere woningen in de stad. De consequentie zal vooral zijn dat woningzoekenden uit andere Haaglanden-gemeenten minder kans gaan maken op een goedkoop huurhuis in Delft. De Prez zegt regelmatig aan tafel te zitten met zijn collega's van de andere Haaglanden-gemeenten: Den Haag, Westland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Volgens woningbouwvereniging Vidomes staan die lang niet allemaal te trappelen om nu meer sociale woningen te bouwen. "Wij zien overal de wachttijden oplopen en de slaagkansen afnemen. Alleen Leidschendam-Voorburg streeft bij nieuwbouw nog naar 30 procent sociale woningen. "
Maar De Prez is optimistischer over het collegiaal overleg. "Tijdens de Vinex-wijkenbouw is in Haaglanden 30 procent van de huizen in de sociale sector gerealiseerd. We waren de enige regio in Nederland die dat voor elkaar kreeg. Het resultaat is dat Haaglanden nu de kortste wachttijden voor sociale huurwoningen van Nederland heeft. In Amsterdam moet je gemiddeld 9 tot 10 jaar wachten, hier 2,9 jaar. Bij die Vinex-afspraak was het nog zo dat de regiogemeenten de problemen van vooral Den Haag moesten oplossen, door sociaal te bouwen. Het grote verschil met vandaag is, dat onze buurgemeenten nu beseffen dat ze zélf hun huidige tekort aan sociale woningen moeten gaan oplossen. Dat is een heel andere motivatie. Daardoor gaan ze het doen ook."
De Prez: "Westland bijvoorbeeld gaat 1500 sociale woningen bijbouwen. Ook Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp hebben daarvoor plannen. Hun inwoners met een kleine beurs willen toch ook het liefst in het eigen dorp blijven wonen? Zeker als ze op leeftijd komen. Deze gemeenten beseffen daarom echt wel dat ze zelf meer sociale woningen nodig hebben."
De wethouder heeft er alle vertrouwen in dat het volgend jaar zal om een akkoord te bereiken over een regionale woonvisie met concrete bouwafspraken per gemeente. Dat Delft van tevoren al zijn ferme eigen plan trekt, met nauwelijks nog sociale nieuwbouw, vindt hij niet onlogisch. "Delft heeft procentueel al verreweg de meeste sociale huurwoningen van heel Haaglanden. Als wethouder moet ik staan voor de belangen van mijn stad. Ik kan niet afwachten wat de andere gemeenten gaan doen aan hun eigen problemen."

Protesten
Toch zijn er ook protesten in De Prez' eigen stad. Diverse huurdersorganisaties hebben deze week aan Delft op Zondag laten weten dat ze wel degelijk vrezen voor een tekort aan betaalbare huizen in de stad. Ze voelen zich niet, of te weinig, gehoord in het vooroverleg over de nieuwe Woonvisie. De Prez: "Als dat hun gevoel is, vind ik dat jammer. Want huurdersorganisaties zijn wel degelijk betrokken geweest bij de opstelling van de Woonvisie, op allerlei momenten. Afgelopen maandag waren ze er ook weer bij, tijdens een congres over de uitvoering van de nieuwe plannen. Het kan natuurlijk, dat ze niet tevreden zijn over de uitkomst. Maar het is niet zo dat ze er niet bij betrokken zijn geweest."
Voorzitter Van Put van de Delftse Ouderen Partij riep deze week zelfs op tot een referendum over de nieuwe Woonvisie, omdat te weinig rekening zou zijn gehouden met de groeiende groep bejaarden. De wethouder: 'We hebben in het verleden, in overleg met de ouderenbonden, onderzocht wat precies de behoefte is aan wonen en zorg. Ouderen zijn daarbij natuurlijk een belangrijke groep. Maar een zorgwoning is tegenwoordig geen aparte woning meer, maar een normaal huis waar je eventueel ook de zwaarste verpleeghuiszorg kunt krijgen. Wij kunnen dat makkelijker en aantrekkelijker maken, met bouwen van goede woningen waar zorgverlening nabij is, zoals rond De Hoven."