Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het grasveldje aan de Ada van Hollandstraat heeft een flinke geschiedenis. Recent was het vooral het zinderende Westerpop, met bands uit binnen- en buitenland. Het was een grasveld dat hoorde bij het scholencomplex van scholengemeenschap van der Made. V

an der Made was ooit de LTS, de Lagere Technische School. Ongeveer op de plek waar het hek stond dat het grasveldje scheidde van de Ada van Hollandstraat. Veel Delftenaren hebben daar de eerste schreden gezet op het gebied van de techniek, met hout, met staal, met elektriciteit met verf, met auto's en meer. Om de hoek met de Parallelweg was de ingang van de school, al snel het 'Madelaantje' genoemd. Daar werden ook de eerste afspraakjes gemaakt tussen de bijna alleen maar jongens van de Van der Made en meisjes van andere scholen. In april 1968 vierde de Katholieke Studentenvereniging Sanctus Virgilius het 14de lustrum. Om het festijn kracht bij te zetten had de feestcommissie bedacht dat het leuk zou zijn om een ballonvaart te organiseren op het grasveld voor van der Made. En wie konden ze op dat daar beter voor vragen dan het echtpaar Nini en Jo Boesman. In 1938 maakte Nini Boesman vanuit Kijkduin haar eerste ballonvaart met Jo die maar tien minuten duurde.

Ze hadden de smaak te pakken want hun huwelijksreis in 1946 begon met een gasballonvaart. Nini behaalde in 1948 als eerste vrouw in Nederland het brevet 'balloncommandante', vrij uniek in een tijd dat vliegen gedomineerd werd door De Man. Ze heeft uiteindelijk in veel landen van de wereld met ballonnen 'gevaren' zoals dat zo mooi heet in het jargon. Op 4 april 1968, de dag dat de ballon van Boesman op het van der Made-terrein omhoog ging, was het precies zestig jaar geleden dat de allereerste ballon de lucht in ging: 4 april 1908.

Na de sloop van de oude van der Made lag het terreintje jarenlang braak en werd vooral gebruikt als mogelijkheid om te crossen met fietsen en brommers. De stadsvernieuwing maakte daar een einde aan en er kwamen nieuwe woningen op de plaats waar ooit de school stond. Anno 2016 is alles weer geheel anders: het grasveld is weg, Van der Made is verhuisd, er is een nieuwe sloot gegraven en er wordt heel druk gebouwd aan nieuwe woningen, een parkeergarage en bedrijfsgebouwen. Alles onder de noemer 'Spoorzone'.

Afbeelding