Koos Ham kende mooie tijden bij DHC, maar houdt zich inmiddels alweer vijf jaar met de jeugd van SEP. (foto: Roel van Dorsten)
Koos Ham kende mooie tijden bij DHC, maar houdt zich inmiddels alweer vijf jaar met de jeugd van SEP. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Koos Ham?

advertenties

DELFT - Koos Ham (60) speelde zijn wedstrijden vooral in de tweede selectie bij het gouden DHC en had als trainer verschillende regioclubs onder zijn hoede.

Dat Ham voor DHC koos was vooral aan zijn oom, Cas Staak, te danken. "Hij zat in het bestuur van DHC en nam me als kleine jongen overal mee naartoe. Na de jeugdopleiding speelde ik bij de senioren vooral in het derde en het tweede."

- Waarom speelde je nooit in het eerste?
"Omdat het echt een gouden generatie was met allemaal echte vedettes. Op mijn positie speelde Sjef de Poorter. In vrije weekenden speelden we met het eerste tot en met het vierde elftal onderlinge toernooitjes en dan ging het altijd gelijk op."

- Met wie speelde je zoal samen?
"In de jeugd onder meer met Wim van Zinnen, met wie ik nog steeds veel contact heb. In het derde vooral met Leen Drevijn, Fred van Rossum, Jeffrey Lang en Silvano Bellai. We hebben een aantal van die jongens in dat elftal klaargestoomd voor het eerste elftal."

- Waarom ging je nooit weg?
"In die tijd was het wel zo dat je vanuit het derde van DHC bij bijna elke andere Delftse club in de basis zou staan, maar DHC was gewoon mijn club. Ik heb het eens bij Delfia geprobeerd, omdat mijn vrienden daar speelden. De trainer zette me daar echter in de voorbereiding als spits neer, terwijl ik centrale verdediger was en ik werd in de eerste drie wedstrijden in de rust gewisseld. Daarom ben ik direct naar DHC teruggegaan."

- Hoe was de sfeer?
"Heel goed, na de training bleven we altijd met het eerste tot en met het vierde hangen in de kantine. Ook hadden we trainingsweekends in Rudelsheim, waar John Mesker zelfs prins carnaval werd. Ook deden we met onder anderen Chris Treling en de gebroeders Rontberg mee aan een campingtoernooi in Wassenaar. In die tijd nam Cruijff de penalty in tweeën en Chris Treling zei tegen me dat wij het ook zo gingen doen. Toen ik de bal opzij legde, liep er niemand in en stond ik enorm voor paal."

- Wat heb je na je actieve carrière gedaan?
"Ik ben begonnen als trainer van het tweede van DHC en werd na een tijdje door Peet van der Helm als hoofdtrainer bij BEC gevraagd. Dat heb ik vierenhalf jaar gedaan en toen de club fuseerde met DVC, werd ik benaderd door Full Speed. Erna heb ik bij Schipluiden en Lyra gewerkt. Bij DHC heb ik inmiddels op hoofdtrainer na alle functies gehad en ik zit alweer vijf jaar bij SEP als technisch jeugdcoördinator en dit jaar ben ik assistent van Ton Rekelhof bij het eerste."