De tweede info-avond in Kerkelijk Centrum Delfgauw over de plannen voor kliko's in Emerald.
De tweede info-avond in Kerkelijk Centrum Delfgauw over de plannen voor kliko's in Emerald.

Bewoners Emerald ongekend fel over kliko-plannen in hun wijk

advertenties

DELFGAUW – Op de tweede info-avond rond de kliko-problematiek in Emerald-Delfgauw zijn de bewoners en de gemeente Pijnacker-Nootdorp misschien iets nader tot elkaar gekomen. Hoewel de reacties uit het publiek nog altijd heftig waren, werd er duidelijk naar de argumenten geluisterd die wethouder Van Staalduine aandroeg.

Voor een betere afvalscheiding, zo zijn de plannen van Avalex, zouden de ondergrondse containers vervangen moeten worden door kliko's. Goed functionerende, ondergrondse containers zouden niet meer gebruikt worden ten faveure van de bekende grijze, groene en blauwe kliko's. Die zouden dan in de straten of zelfs bij de bewoners in de tuin een plaatsje moeten krijgen. Bij vele bewoners wekte dit ergernis. Zo zeer zelfs, dat na het ontvangen van een brief over de plannen op stel en sprong een actiegroep is gevormd. Die telt inmiddels twaalf bewoners, onder wie twee mensen die aan de TU Delft verbonden zijn. "De nodige know-how hebben we dus in de gelederen", aldus een lid van de actiegroep. "Al onze verrichtingen zijn op de speciale Facebookpagina terug te vinden."

Scheidingspercentage
Waarom besluit Pijnacker-Nootdorp voor een andere manier van afval inzamelen? Dat heeft met de doelstelling te maken om in 2020 een vele malen beter scheidingspercentage te bereiken. Secuurder is dat mogelijk met kliko's. Een afvalverwerkingsmethode waarvoor door Avalex in Emerald als pilot is gekozen, ondanks de al bestaande ondergrondse containers. "Daarmee kunnen we een beter scheidingspercentage behalen", aldus Van Staalduine in zijn toespraak. "Van de 220 kilogram zou dit 25 kilogram restafval en 185 kilogram grondstoffen moeten zijn."
In zijn toespraak prees Van Staalduine de verenigingen in de wijk die al heel actief bezig zijn met het ophalen van papier. "Toch komen we nog altijd veel papier in het restafval tegen", aldus de wethouder. "Met een kliko zal scheiden makkelijker zijn. We hebben veel methodes onderzocht, de meeste zijn te duur of te weinig efficiënt gebleken. Besloten is tot Omgekeerd Inzamelen met kliko's."
De volgende stap die nu gezet is: de oprichting van een klankbordgroep, die uit twintig bewoners zou moeten gaan bestaan. Pas daarna zouden de plannen uitgevoerd kunnen gaan worden. "Blijken er toch te veel bezwaren, dan zit er voor mij niets anders op dan terug naar de Raad te gaan", aldus de wethouder.

Felle reacties
Na het resumé van de wethouder van de vorige info-avond en veel nieuwe informatie, ook van Avalex, was het tijd voor reacties uit het publiek. De eerste, van de oprichtster van de actiegroep, was meteen raak: "Tegen de kliko's! Ik wil wel een beter scheidingsresultaat, maar niet met kliko's. Wij denken juist heel goed mee, waarom dan nu pas een klankbordgroep? Volgens ons zijn die kliko's al lang besloten, want het staat in de brief."
Deze ongekend felle reactie noopt de wethouder tot de mededeling: "Daarover moet ik met u apart in gesprek", waarop een ander roept: "is er een gesprek mogelijk over wel of geen kliko's?" Het antwoord van de wethouder is duidelijk: dit soort kwesties moeten juist in de klankbordgroep worden besproken. Saillant detail in de redetwisten was de mededeling van Van Staalduine, dat hij zich best heel goed kan voorstellen dat mensen liever geen kliko's hebben. Om daar aan toe te voegen: "Maar zelf heb ik al meer dan dertig jaar kliko's."
En dan toch: "Waarom ondergrondse containers dumpen voor een heel slechte oplossing?" Antwoord: "Beter te scheiden, de grondstoffen kunnen er makkelijk uit gehaald worden." En een heel punctuele bewoner: "Is er eigenlijk al een contract tussen de gemeente en Avalex, wellicht met de clausule er in, dat het weer ontbonden kan worden." Nee, dat contract is er niet, maar de bewoners krijgen het goede aanbod dat hun afval beter gescheiden wordt. Dit kan ook nog eens bediscussieerd worden in de klankbordgroep. De wethouder: "Voor ons allen is dit een moeilijke en belangrijke opdracht!"
En vervolgens is er een nog heel begrijpelijke, zeker steekhoudende opmerking vanuit de zaal. Namelijk dat het huis van deze bewoner is gekocht op de aanwezigheid van ondergrondse containers. "Anders was ik wel naar Tanthof gegaan! Jullie zijn omgekeerd bezig. Door zaken weg te halen die goed functioneren om hier zaken voor terug te plaatsen die niemand wil!"

Goed draagvlak
De toezegging van de wethouder, nà deze opmerking geponeerd, helemaal op het laatst van de discussieronde, is dus van groot belang. Die houdt in, dat de bewoners niet een nieuw systeem òpgelegd krijgen. "Dat kan niet, als de meerderheid het er niet mee eens is. Dan zal ik terug naar de Raad moeten. Een goed draagvlak is namelijk, ook voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp, heel belangrijk."