Bezuinigen, maar ook investeren in de sport in Delft

sport

Onder meer in de krant Delft op Zondag bent u afgelopen maanden geïnformeerd over het door het College van B en W ingezette traject om te bezuinigen in de sportsector. Het Bestuur van de Sportraad van Delft heeft daar, in samenspraak met de Delftse sportclubs, op een constructief-kritische manier op gereageerd. Dat heeft u in dit blad al eerder kunnen lezen. In de afgelopen periode is dit bezuinigingstraject afgesloten, onder meer via een zeer druk bezochte en levendige Buitengewone ALV van de Sportraad op 22 augustus. Ook daarover is in deze krant al uitvoerig bericht. Vervolgens heeft Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders namens alle clubs ingesproken tijdens de op dinsdag 6 september gehouden vergadering van de Raadscommissie Sociaal Domein.
Daarnaast was er een aantal vertegenwoordigers van individuele sportclubs die ter plekke ook nog eens hun standpunt benadrukten. Ter plekke bleek dat de wethouder en Concordia een voor beide partijen aanvaardbaar akkoord over de golfbaan van genoemde club had bereikt. De discussie over de bezuinigingen in de sport was langdurig, maar interessant en uiteraard van groot belang, aangezien dit de basis vormde voor de definitieve afsluiting in de vergadering van de Gemeenteraad op donderdag 29 september. Een enkele motie over het sportbeleid werd in die raadsvergadering ingediend, maar verworpen, waardoor uiteindelijk het eerder voorstel van het College van B en W is aangenomen en zal worden uitgevoerd.

Vertrek
De meest in het oog springende maatregelen betreffen het vertrek van de bespelers van Sporthal Brasserskade en van Delfia van hun complex, beide per zomer 2017. Uiteraard gaat de Sportraad van Delft ervan uit dat ook in de nadere uitvoering van het traject zo goed mogelijk met de betrokken clubs wordt overlegd, waarbij ook met de eerder tijdens het traject gemaakte opmerkingen zo goed mogelijk worden mee genomen. Tot het voorstel van B en W behoort ook om in overleg met de Sportraad te komen tot een investeringsplan om de in voorgaand traject geconstateerde achterstand in kwaliteit en kwantiteit van de sportaccommodaties in Delft zo veel mogelijk te herstellen, of meer dan dat. Vermeldenswaardig is ook dat tijdens de Buitengewone ALV van de Sportraad van 22 augustus sportwethouder De Prez positief reageerde op het dringende verzoek van Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders om – in gezamenlijk overleg – weer te komen tot een volwaardige Sportnota voor Delft. Ook tijdens genoemde vergadering van de Raadscommissie Sociaal Domein werd dit voorstel ondersteund, dus die gaat er komen.