Afgelopen kwartaal werden 60.700 woningen verkocht.
Afgelopen kwartaal werden 60.700 woningen verkocht.

Aanbod van nieuwbouw en bestaande woningen wordt knelpunt op koopwoningmarkt

wonen

In steeds meer regionale woningmarktgebieden dreigt een tekort aan te koop aangeboden woningen in de bestaande woningvoorraad. Omdat de vraag naar koopwoningen onverminderd groot blijft, neemt daardoor de druk op de koopbeslissingen steeds verder toe. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Koopwoningmarkt, die vandaag wordt gepresenteerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, onderdeel van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Er is in veel regio's sprake van een 'verkopersmarkt', waarbij de verkoopprijzen snel oplopen. Onder dergelijke omstandigheden is een fors aantrekkende nieuwbouwproductie van koopwoningen te verwachten, maar het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen blijft de laatste drie kwartalen hangen op 8000 à 8500 woningen. Dit is niet het gevolg van een gebrek aan vraag, maar van een haperende productie van nieuwe koopwoningen. Er is dus ook sprake van een tekort aan nieuwbouwaanbod op de koopwoningmarkt. Gezien het dalend aantal bouwvergunningen zal dit aanbodtekort ook in de komende kwartalen niet zomaar weggewerkt kunnen worden, zo blijkt uit de woningmarktcijfers over het derde kwartaal van 2016.

Het aantal door het Kadaster geregistreerde transacties van woningen - circa 60.700 - in het derde kwartaal van 2016 betekent een flinke stijging ten opzichte van zowel het tweede kwartaal van 2016 als hetzelfde kwartaal in 2015.

Meer weten? De Monitor Koopwoningmarkt is elk kwartaal te downloaden vanaf de website www.expertisecentrum-woningwaarde.bk.tudelft.nl.