Bijziendheid onder kinderen neemt wereldwijd toe. Het is belangrijk dat kinderen regelmatig gecontroleerd worden door een oogarts of opticien.
Bijziendheid onder kinderen neemt wereldwijd toe. Het is belangrijk dat kinderen regelmatig gecontroleerd worden door een oogarts of opticien.

Bijziendheid onder kinderen is een groeiend probleem

lopende zaken

DELFT - Het aantal kinderen met myopie, ofwel bijziendheid, neemt wereldwijd toe. Ook in Nederland.

Opticien Henk van het Hof van Specsavers Delft geeft advies over het herkennen van oogproblemen bij kinderen. Eén van de oorzaken van de bijziendheid onder kinderen is de moderne omgeving en leefstijl waarin ze opgroeien. "Hoe jonger myopie wordt vastgesteld, hoe waarschijnlijker het is dat het verergert tijdens de kindertijd en vroege volwassenheid", weet Henk van het Hof van Specsavers Delft. "Daarnaast is bij kinderen met ernstige myopie, dus -4 of hoger, op latere leeftijd de kans op oogcomplicaties veel hoger."

Hoewel er veelvuldig onderzoek naar is gedaan, is er vooralsnog geen sluitend bewijs dat veelvuldig en langdurig beeldschermgebruik een negatief effect heeft op het zicht. Toch zijn er wel aanwijzingen dat de combinatie van veel binnen zitten en veelvuldig gebruik van een beeldscherm - meer dan twee uur per dag - slecht is voor de ogen. Tot hun zesde jaar worden de ogen van kinderen regelmatig gecontroleerd, maar ook op latere leeftijd is het belangrijk dat de ogen van kinderen worden gecontroleerd. Kinderen vanaf tien jaar kunnen bij de opticien terecht voor controle.

Dit is bij één of meerdere van de volgende kenmerken aan te raden: Overmatig in de ogen wrijven, zeer dicht op een scherm willen zitten, moeite hebben met lezen, snel moe worden, knijpen of veel knipperen met de ogen tijdens het lezen of televisiekijken. Wie regelmatig zulke signalen constateert, kan het beste een oogarts of opticien raadplegen.

Meer weten? Kom naar Specsavers aan de Brabantse Turfmarkt 91 in Delft of kijk op www.specsavers.nl.