Wandelclub Delfts Bruin tijdens één van hun wandelingen, vorige week maandag.
Wandelclub Delfts Bruin tijdens één van hun wandelingen, vorige week maandag.

'Als we 's ochtends aankomen, zitten ze al te springen'

Algemeen

Wie op maandagmorgen weleens in de buurt van DeBieslandhof is geweest, heeft ze ongetwijfeld weleens voorbij zien komen: Wandelclub Delfts Bruin. Al bijna vijf jaar gaan vrijwilligers wekelijks met jong dementerende cliënten van De Bieslandhof op stap.

Rien van der Heijden is één van de initiatiefnemers. Dat gebeurde nadat de broer van de 67-jarige Delftenaar werd opgenomen in De Bieslandhof. Meerderen bleken wel wat te voelen voor een wekelijkse wandelclub. Dat idee werd, nadat nog meer enthousiaste vrijwilligers werden gevonden, al gauw in de praktijk gebracht. Inmiddels wordt standaard elke maandag gewandeld. Door weer en wind. "Het is altijd weer genieten", zegt Wil Koot, één van de vrijwilligers. "Als we dit niet zouden doen, dan zouden deze cliënten nauwelijks buiten komen", vult Van der Heijden aan. "Ze verheugen zich daarom echt op de wandelingen. Als we aankomen, zitten ze al te springen."

Goed gevoel
Marijke van Zinnen vindt het mooi om hier wekelijks een steentje aan bij te kunnen dragen. "M'n hart ligt bij deze mensen", vertelt ze. "Het geeft me een goed gevoel als we weer hebben gewandeld. Verder begeleiden we ze ook weleens bij andere uitjes, naar de dierentuin of Scheveningen, bijvoorbeeld." Wie denkt dat de wandelingen alleen maar zware gesprekken opleveren, vergist zich. "We doen ook altijd een beetje gek", zegt Koot. "Of we hebben een simpel praatje. Het is gewoon gezellig. Je zíet dat ze plezier beleven."
En er gaat er niets boven een frisse neus in de buitenlucht, zegt Wil Koot. Dus wandelen ze voorlopig nog even door. Elke maandagmorgen, vanaf half elf.