De brug verbindt Technopolis met het Ackerdijkse bos.
De brug verbindt Technopolis met het Ackerdijkse bos.

Brug als verbinding, ook tussen techniek en groen

Algemeen

DELFT - De nieuwe fietsverbinding tussen de TU Delft en het recreatiegebied Ackerdijkse Bos is klaar.

Naast een kilometer fietspad en twee kleine fietsbruggen, is een stijlvolle brug geplaatst over de 35 meter brede Karitaatmolensloot aan de zuidrand van Delft. De Symbiobrug is een bijzonder opvallend en kleurrijk onderdeel van de nieuwe fietsroute die TU Delft en sciencepark Technopolis verbindt met het landelijke Midden-Delfland. De brug is al in gebruik, maar wordt op 17 november officieel geopend is de officiële opening met gedeputeerde Floor Vermeulen van de Provincie Zuid-Holland en de Delftse wethouder Stephan Brandlight.

Het Ackerdijkse Bos is een mooi groen paradijs naast de randstad. De nieuwe fietsverbinding is onderdeel van de Recreatieve Routestructuur van het Recreatieschap Midden-Delfland en betekent voor onder meer studenten, recreanten en inwoners een verbeterde infrastructuur tussen het Ackerdijkse Bos, de TU-Delft en het Art Centre Delft. Hiermee is het recreatieve groen voor de directe omgeving ook veel beter bereikbaar geworden.
De Symbiobrug valt op in het natuurlijke landschap vanwege de kleur en de vorm. Het duurzame en innovatieve ontwerp is het winnende ontwerp uit een brugontwerpprijsvraag onder TU Delft bouwkundestudenten in 2014. De ontwerper Rafail Gkaidatzis kreeg uiteindelijk ook de opdracht om de brug in het echt te realiseren. De aanleg van de nieuwe fietsverbinding heeft bijna acht maanden geduurd.

De ontwikkeling en de betekenis van de fietsverbinding en de Symbiobrug zijn in een kort filmpje samengevat en te bekijken op https://youtu.be/cBV8cM40peI