Een artist impressie van het TOV huis, dat vanaf volgend jaar in de Coendersbuurt zal verrijzen.
Een artist impressie van het TOV huis, dat vanaf volgend jaar in de Coendersbuurt zal verrijzen.

Coendersbuurt wordt volgend jaar verrijkt met een TOV-huis

wonen

Dat is het doel van de bijzondere samenwerking, aangegaan door initiatiefnemer stichting TOV (Thuis Onder Vrienden) met woningcorporatie Woonbron, Ontwikkelcombinatie Nieuw Delft (Heijmans en ERA Contour) en Gemeente Delft. Afgelopen woensdag kwamen deze maatschappelijke, commerciële en publieke partijen bijeen op de bouwlocatie om te vieren dat het is gelukt om met elkaar dit bijzondere particulier ouderinitiatief voor begeleid wonen te realiseren.
Stichting TOV is een initiatief van ouders van jongeren met een verstandelijke beperking. De stichting heeft tot doel een kleinschalige woongroep voor jonge mensen met een verstandelijke beperking op te richten. In samenwerking met Marge architecten uit Rotterdam ontwierpen zij een appartementengebouw met tien zelfstandige woningen en een gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte. Een dergelijke woongroep draagt - naast individuele zelfstandigheid en zelfbeschikking - bij aan integratie van de bewoners in de maatschappij. Monique Kromhout, voorzitter stichting TOV is verheugd. "TOV is ongelooflijk blij dat dit mooie inclusieproject nu daadwerkelijk in Delft gerealiseerd gaat worden", reageert ze. "We hebben ons de afgelopen jaren tot het uiterste ingespannen om de verschillende partijen op één lijn te krijgen. We kunnen zelf nog nauwelijks geloven dat het is gelukt. Ook onze zoon is erg blij. Eindelijk is er ook een plek voor ons in Delft, reageerde hij enthousiast. We hopen op veel leuke contacten in de buurt en in de stad. Bovenal dat ze veel plezier met elkaar zullen hebben in de woongroep. We zijn nog op zoek naar enkele nieuwe bewoners. Daarom houden we voor geïnteresseerden op 29 september bij Woonbron een informatieavond over de woongroep." Zie voor meer informatie hierover de website www.TOVwonen.nl.
De Coendersbuurt is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Nieuw Delft wordt ontwikkeld vanuit de visie van de woonwensen van de eindgebruikers, waaronder dit TOV huis. "We feliciteren en verwelkomen de woongroep van harte in het centrum van Delft", zegt wethouder Raimond de Prez. "De stad is voor iedereen. Mijn waardering voor de tomeloze inzet van stichting TOV om dit bijzondere particuliere zorginitiatief te laten slagen. Zo wordt Delft verrijkt en versterkt."