Algemeen directeur Pim Lubbers (rechts) en locatiemanager Bianca den Besten in de ontdektuin van Villa Knotz.
Algemeen directeur Pim Lubbers (rechts) en locatiemanager Bianca den Besten in de ontdektuin van Villa Knotz.

Villa Knotz kijkt terug op vijftien voortreffelijke jaren en dat wordt gevierd

Algemeen

Villa Knotz bestaat alweer vijftien jaar en er zijn vele redenen om dat te vieren. Want na een vliegende start in 2001 is deze locatie aan de Buitenhofdreef nog altijd een plek waar kinderen èn personeel dagelijks met veel plezier vertoeven.

Pim Lubbers, algemeen directeur van Knotz Kinderopvang, weet nog goed hoe het verhaal van Villa Knotz begon. Het was kort na de eeuwwisseling een tijd van economische voorspoed. Veel bedrijven probeerden nieuw personeel over de streep te trekken door hen kinderopvang te bieden. Ook het Reinier de Graaf Gasthuis. Het nog jonge Knotz had al een pilot voor het ziekenhuis gedraaid. Dat beviel beide partijen. "Maar het ziekenhuis had grote behoefte aan nog meer kinderopvangplekken", weet Lubbers nog. "Begin 2001 fietste ik voorbij het pand aan de Buitenhofdreef 268, dat te koop stond." Ze pakte haar telefoon, belde banken en makelaars en in juni 2001 was de koop rond.
Een leegstaand en voormalig bankgebouw werd gestript en in vier maanden omgetoverd tot een moderne kinderopvang met alles erop en eraan. "Niets was toen te gek", weet Pim Lubbers nog. "We hadden een meteen een heel enthousiast team. Zaten we hier 's avonds met elkaar pizza te eten en stoelen in elkaar te schroeven." Toenmalig staatssecretaris Margot Vliegenthart verrichtte de opening. Zes weken later waren alle 116 beschikbare plekken al bezet.

Gat in de markt
Kinderopvang werd toentertijd nog vaak kleinschalig georganiseerd, dikwijls zonder gediplomeerd personeel. Knotz sprong in het gat in de markt door kinderopvang groter te organiseren, het gebouw speciaal voor de kinderopvang als zodanig in te rechten en louter met goed opgeleide medewerkers te werken. "Er was toen behoefte aan die kwaliteitsverbetering", weet Lubbers nog. "Ouders stonden hier letterlijk in de rij om hun kinderen in te schrijven."
Dat was in de beginjaren. Later kreeg ook Knotz Kinderopvang te maken met de gevolgen van de crisis. Dat zorgde ervoor dat steeds minder bedrijven plekken voor hun personeel inkochten. Meerdere ouders kozen ervoor hun kind minder vaak naar de opvang te brengen. Toch heeft Villa Knotz over de bezetting nooit te klagen gehad. "Omdat alles hier in de basis goed is georganiseerd", denkt de algemeen directeur. "Als je dat doet, dan blijven de mensen komen. Momenteel hebben we vijf kinderdagverblijf-vestigingen en verzorgen we op drie locaties Buitenschoolse Opvang. In Delft zijn we marktleider."

Bijzonder
Villa Knotz kan om meerdere redenen bijzonder worden genomen. Wat opvalt is dat het een grote locatie is met een ruime speelhal, maar wel één die aan alle kanten rust uitstraalt. "Verder hebben we hier buiten een prachtige ontdektuin waar de kinderen graag komen", vervolgt Lubbers. Bijzonder is ook het feit dat hier voor de 2- tot 4-jarigen een PeuterAcademie is. Verder wordt volgens het Early Bird-programma al vroegtijdig en dagelijks Engels onderwijs geboden, maar is er ook veel aandacht voor de Nederlandse taal. "We hebben hier bovendien alles in huis om kinderen goed te begeleiding, zoals een pedagoog en een orthopedagoog, die gespecialiseerd is in gedrag van kinderen. Van ieder kindje dat hier komt monitoren we het welzijn. Is er behoefte aan meer aandacht voor taal? Dan zorgen we daarvoor. We hebben eens laten onderzoeken wat ons bijzonder maakt. Daaruit bleek dat we klein genoeg zijn om persoonlijk te zijn, maar groot genoeg om tegelijk ook professioneel te zijn."

Feestje
Knotz Kinderopvang viert graag dat Villa Knotz al vijftien jaar een succes is. "We vinden het best een prestatie", zegt Lubbers. "Verder houden we bij Knotz natuurlijk wel van feestjes." Zaterdag 24 september zal op Villa Knotz daarom een groot boerderijfeest worden georganiseerd, waarvoor alle ouders met kinderen die bij Knotz komen zijn uitgenodigd. Hoeve Biesland zorgt voor heerlijke proeverijen en er is een koe die kan worden gemolken, kinderen worden geschminkt en er zijn allerlei andere feestelijke activiteiten.

Trots
Knotz Kinderopvang is trots op het feit dat al zo lang met een leuk, goed, professioneel en hecht team werkt. "Meer dan de helft werkt hier al heel lang", zegt Lubbers. "Het is altijd weer mooi als ouders hier terugkomen met een tweede of derde kind, en dan vragen of die ene vrouw er nog werkt, waar hun eerste kind het zo naar z'n zin heeft gehad. Het geeft ouders rust als ze weten dat de kwaliteit van kinderopvang goed is." Locatiemanager Bianca den Besten vindt het bovendien fijn dat Knotz het personeel zoveel te bieden heeft. "Je hebt hier volop doorgroeimogelijkheden en wordt altijd gestimuleerd om je bij te scholen", geeft ze aan. "En de sfeer hier is geweldig, niemand gaat hier zomaar weg."
Zij en Pim Lubbers voorzien dan ook een bruisende toekomst voor Villa Knotz, waarin het nog meer met andere partijen zal samenwerken dan nu het geval is. Maar nu eerst… een feestje!

Villa Knotz
Buitenhofdreef 268
T. 015 – 256 06 60
E. info@knotz.nl