Regisseur Piet van der Pas en producente Marian Ruijgers.
Regisseur Piet van der Pas en producente Marian Ruijgers.

Tweede Rietveldproductie 'De Spaanse hoer' laatste regiekarwei voor Piet van der Pas

cultuur

DELFT – Het Rietveld Theater opent het nieuwe theaterseizoen voor de tweede maal met een eigen Rietveldproductie, 'De Spaanse hoer'. Piet van der Pas neemt hiermee afscheid van de regiestoel.

Het is de derde – en laatste – keer dat Piet van der Pas dit toneelstuk van Hugo Claus regisseert. "Het leven dringt zich aan je op in dit stuk", vindt de Delftse acteur en regisseur. Hij waardeert het, dat de producenten hem benaderd hebben om de regie te voeren over de tweede Rietveldproductie. Van der Pas heeft de taal die Claus gebruikt in het stuk zoveel mogelijk intact gelaten. "Dat is zowel een zegen als een handicap. Ik ben dol op Claus' teksten, maar ze zijn niet altijd even gemakkelijk voor de spelers. De lat ligt hoog."
Hugo Claus baseerde 'De Spaanse hoer' op een Spaans stuk 'La Celestina' uit 1499, dat naar verluidt als inspiratiebron voor Shakespeare's Romeo & Julia heeft gediend. Een getalenteerde groep lokale acteurs brengt het stuk op de planken van het Rietveld Theater. Speeldata: vrijdagen 23 en 30, zaterdag 24, dinsdag 27, woensdag 28 en donderdag 29 september om 20.30 uur; en zondag 2 oktober om 14.30 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.rietveldtheater.nl.