Afbeelding

Dubbel Delft 18-09-2016

vaste rubrieken

DELFT - Johannes Vermeer schilderde rond 1659 zijn Zicht op Delft. Weet u waar hij zat toen hij het maakte? Voor een raam, hoog boven de straat. Met een prachtig uitzicht op de stad.

Hoe zou Vermeer zijn stad vastleggen als hij nu had geleefd? Misschien wel met een drone: u weet wel, zo'n vliegende camera, waar je fraaie beelden mee kan maken. Alsof je gebruikt maakt van een hoog statief. Want soms wil je meer zien dan het beeld op straathoogte, gewoon een lekker overzichtje met veel details. Je kunt natuurlijk op een hoge ladder gaan staan, dan kom je een heel eind. Je krijgt dan wel iedereen in beeld, maar je ziet weinig van de omgeving.
Fotografen houden vaak van aparte standpunten. Tiemen van der Reijken was ook een liefhebber van hoge, aparte standpunten. Moest Tiemen het nog hebben van hoge dakramen en hoge panden, anno 2016 zijn er andere technieken. De rechter foto is namelijk gemaakt met een drone. Via een beeldverbinding kan je op de grond nauwkeurig de uitsnede van je foto bepalen. Blijft een beetje vreemd ding zo'n drone. Veel elektronica, motortjes met propellers en natuurlijk een camera. Geen oorlogstuig, maar modern gereedschap, waarmee zowel foto's en video's gemaakt kan worden.
Waarschijnlijk zou Vermeer erg geïnteresseerd zijn in deze rare schildersdoos. De fotograaf is de schilder van toen. Letten op compositie: wat wil ik wel en niet in beeld, hoe is de sfeer, zijn er mensen, wat doen ze? Letten op alles wat het beeld bepaald.
Zijn Zicht op Delft was toen erg actueel: het water op het schilderij was kort daarvoor, in 1655, uitgegraven. Hij maakte zijn schilderij op een verdieping van een woonhuis aan het water van de Stadskolk. Raam open, ezel goed neergezet, vers doek erop en een mooi palet verf bij de hand. En daarna? Kijken, vooral veel kijken. Kijken met je gevoel, de details in je opzuigen, de sfeer proeven, het moment, het licht van dat moment, de mensen van dat moment, het leven van dat moment, de stad van dat moment. Zicht op Delft.
De schilder en de fotograaf, over een ding zijn ze het absoluut eens: het was en is een prachtige stad!

Afbeelding