Patrick van Mil vertrekt als directeur van Museum Prinsenhof Delft.  (foto: Jesper Neeleman)
Patrick van Mil vertrekt als directeur van Museum Prinsenhof Delft. (foto: Jesper Neeleman)

Vermeer voorbij: Patrick van Mil verlaat Prinsenhof

Algemeen

DELFT - Patrick van Mil gaat Museum Prinsenhof en Erfgoed Delft per 1 december van dit jaar verlaten. Van Mil stapt over naar het Stedelijk Museum Alkmaar, waar hij directeur-bestuurder wordt.

In de drieënhalf jaar dat Patrick van Mil het directeurschap van Erfgoed Delft heeft vervuld, zijn enkele belangrijke stappen gezet: de nieuwbouw voor Archief Delft is gestart en de opening staat gepland voor 2017; de vaste presentatie van Museum Prinsenhof Delft is vernieuwd; en dankzij hoogwaardige tentoonstellingen als 'Kijk, Jan Schoonhoven' en 'Het straatje van Vermeer' is het bezoekersaantal toegenomen. Voor de komende jaren staat een aantrekkelijk en ambitieus tentoonstellingsprogramma op stapel rondom Delfts Blauw, de Gouden Eeuw en Willem van Oranje. In dit weekblad zei Van Mil begin dit jaar al, dat hij het idee had dat Delft potentie, goud in handen én een mooie toekomst heeft. "Dat gevoel is er en ik hoop dat we het in 2016 kunnen voortzetten."
De tentoonstelling rondom het meesterwerk van Vermeer trok uiteindelijk ruim 56.000 bezoekers, een absoluut record voor het museum. Van Mil had merkbaar moeite om het schilderij weer te laten gaan. "Het doet natuurlijk ook een beetje pijn om het te zien vertrekken. Het was geweldig om Het Straatje hier te hebben, zo dicht bij de plek waar Vermeer het geschilderd heeft."
De grote belangstelling uit Delft zelf, goed voor zo'n 15 procent van het totaal aantal bezoekers, deed de directeur vanzelfsprekend deugd. "Dat zegt een hoop over hoe het hier is beleefd. Delft is weer een echte Vermeerstad geworden. En dat blijft het ook, dankzij de nieuwe Vermeerlocatie aan de Vlamingstraat en de interactieve Vermeerwandelroute."

Afscheid in november
De gemeente Delft wil het ingezette beleid van Erfgoed Delft met een nieuwe directeur voortzetten en stelt de procedure voor de opvolging van Van Mil zo snel mogelijk in werking. Het afscheid van Van Mil wordt gepland na opening van de tentoonstelling over de Delftse kunstenaar Theo Jansen in Museum Prinsenhof Delft. Deze tentoonstelling, getiteld 'Universum Theo Jansen - Of de wording van het strandbeest' gaat van start op 18 november.
Onlangs werd nog een andere 'transfer' in de museumwereld met een 'Delftse connectie' bekend: Timo de Rijk, hoogleraar designgeschiedenis aan de Technische Universiteit Delft, is sinds 15 september de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. De Rijk geniet zowel nationaal als internationaal grote bekendheid op het gebied van de hedendaagse vormgeving vanwege een aantal spraakmakende tentoonstellingen die hij in de Beurs van Berlage, de Kunsthal en het Gemeentemuseum Den Haag heeft georganiseerd.
De kersverse directeur is onder meer voorzitter van de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers), voorzitter van de Rotterdam designprijs, heeft zitting in de adviesraad van de Gerrit Rietveldacademie en is ambassadeur van platform What Design Can Do.