Afbeelding

Samen in actie tegen onverantwoord gebruik alcohol in sportkantines

Algemeen

DELFT – De gemeente Delft, de Sportraad van Delft en het NOC*NSF slaan de handen ineen om onverantwoord alcoholgebruik in sportkantines een halt toe te roepen. Op maandagavond 19 september om 19.30 uur is er een informatieavond in de kantine van Vitesse Delft op Sportpark Tanthof Zuid.

Sport en alcoholgebruik, dat gaat niet goed samen: en zeker niet bij jongeren. Dat weet eigenlijk iedereen, maar desondanks blijkt het voor jongeren onder de 18 jaar toch nog vaak bijzonder makkelijk om ook in sportkantines aan alcohol te komen. Hoewel het wettelijk verboden is, verkopen de barvrijwilligers dikwijls nog steeds ook aan jongeren onder de 18 alcoholhoudende drank, waarmee men voor de sportclubs hoge boetes riskeert.

Landelijk project
De gemeente Delft en de Sportraad van Delft zijn al enige tijd actief op dit terrein en hebben gezamenlijk dan ook al enkele bijeenkomsten georganiseerd. Nu doen zij dit nogmaals, waarbij wordt aangesloten bij een landelijk project van NOC*NSF. De bekende Delftse kinderarts Nico van der Lely tourt in dit kader door het hele land om sportclubs bewust te maken van de gevolgen van alcohol voor het puberbrein.

Serieus probleem
Bij de bijeenkomst in de kantine van Vitesse Delft zijn niet alleen de bestuurders van sportclubs, maar juist ook trainers, barvrijwilligers, sporters en sportouders van harte uitgenodigd. Het niet of nauwelijks handhaven van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop en –gebruik in sportkantines is een serieus probleem.
Uit onderzoek blijkt dat in 2011 slechts 4 procent van de sportverenigingen in Nederland de toen geldende leeftijdsgrens van 16 jaar handhaafde. Door maatregelen en campagnes steeg dit percentage in 2013 naar 15 procent, maar in 2014 handhaafde nog maar 8,5 procent van de clubs de inmiddels naar 18 jaar verhoogde leeftijdsgrens. Dat moet anders. NOC*NSF en diverse landelijke sportbonden zijn dan ook een project gestart tegen onverantwoord alcoholgebruik in sportkantines.

Expert
De gemeente Delft en de Sportraad van Delft sluiten, als vervolg op hun eerdere bijeenkomsten over dit onderwerp, hier nu bij aan via genoemde bijeenkomst. Sportwethouder Raimond de Prez en dokter Nico van der Lely namens Stichting Jeugd en Alcohol, een expert op het gebied van alcoholmisbruik onder jongeren, voeren tijdens deze avond het woord. Tijdens deze bijeenkomst krijgen sportverenigingen tips om de leeftijdsgrens van 18 jaar strikt te handhaven. Er worden instructievideo's getoond, waarin acteurs heikele situaties aan de bar naspelen en er zijn materialen beschikbaar om in de kantine aandacht te geven aan het thema.

Boete
Er is voor de sportclubs bovendien een heel dringend direct eigenbelang, want sportclubs die zich niet houden aan de wettelijke leeftijdsgrens riskeren een boete die ligt tussen de 1.360 en 2.720 euro. In het uiterste geval wordt zelfs de drank- en horecavergunning ingetrokken. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar alcoholensport@nocnsf.nl. Meer informatie over alcohol en sport vindt u op www.nocnsf.nl/alcoholensport.