Kees Hooymans speelde ruim 500 wedstrijden in het eerste elftal van RKDEO.
Kees Hooymans speelde ruim 500 wedstrijden in het eerste elftal van RKDEO. "Over vertrekken heb ik nooit nagedacht, want ik ben een echte DEO-man." (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Kees Hooymans?

sport

NOOTDORP - Kees Hooymans (84) speelde meer dan vijfhonderd wedstrijden voor de hoofdmacht van RKDEO. Na de oorlog meldde Hooymans zich aan als lid bij Nootdorpse Boys. "Maar toen er ook een handbaltak kwam voor de dames, moest die naam worden veranderd. De kapelaan, die voetbalde zei dat hij hiervoor zorg zou dragen. Uiteindelijk werd het RKDEO."

- Kwam je al snel bij het eerste?
"Dat was op mijn zeventiende. Van oorsprong was ik verdediger, maar ik had er in het derde al eens drie in een wedstrijd in geschopt. We hadden een goed elftal en we promoveerden rap vanuit de vierde klasse onderbond naar de derde klasse KNVB. Al op jonge leeftijd werd ik gekozen tot aanvoerder. In de onderbond schopten mijn broer Leo en ik het nog tot het Haags elftal. Maar ik heb ook op hoger niveau gespeeld."
- Waar dan?
"In mijn diensttijd meldde ik me aan bij de commando's en maakte ik deel uit van de eenheid van het ongewapend vechten. Daar zaten veel voetballers die hoger speelden, zelfs iemand bij het Nederlands elftal. Daar zeiden ze ook dat ik een hoger niveau aankon, maar ik bleef een echte DEO-man. Ik ben er tot mijn zevenendertigste aanvoerder geweest."

- Wat zijn de mooie herinneringen?
"Vooral de kampioenschappen en dat waren er nogal wat. Ook weet ik nog dat we een wedstrijd speelden, terwijl er een brede tocht naast het veld lag. We hadden nog tien minuten te spelen, stonden achter en die bal lag in de tocht. Ik wilde haast maken en ben hem gaan halen, tot mijn middel in het vieze water. Daarnaast heb ik een keer in een wedstrijd tegen Oliveo vanuit de middencirkel gescoord. Ik kreeg de bal op een goede hoogte aangespeeld en zette mijn wreef eronder. Ik had sowieso nogal een aardig schot."

- Waar bleek dat uit?
"We speelden eens tegen DWO en er stond een jongen tegen de paal met hun keeper te praten. Er was hem al gezegd dat hij daar beter niet kon staan. Op een gegeven moment schoot ik op doel, stond hij niet op te letten en kwam de bal tegen hem aan. Hij moest met een brancard worden afgevoerd. Daarnaast nam ik bijna alle penalty's op de manier waarop Neeskens het ook altijd deed: zo hard dat de keeper hem alleen voorbij hoorde gaan. Dat ging meestal wel goed."

- Kom je nog vaak bij RKDEO?
"Nee, maar ik ben nog wel niet-spelend lid. Mijn broers komen nog vaak op de club en die spreek ik vaak. Daarnaast lees ik alles wat er over de club in de media verschijnt. Zelf kijk ik vaker naar het betaald voetbal, en dan in het bijzonder naar Ajax."