Zowel mannen als vrouwen zijn enthousiaste beoefenaars van aikido. (foto: Dennis van den Berg)
Zowel mannen als vrouwen zijn enthousiaste beoefenaars van aikido. (foto: Dennis van den Berg)

Aikido Stichting Delft: oosterse krijgskunst zonder te wedijveren

sport

DELFT - Als men de verschillende takken binnen de martial arts opsomt, wordt aikido nog wel eens vergeten. Ten onrechte: het betreft hier een leerzame oosterse krijgskunst, geschikt voor jong en oud, man en vrouw. Bij Aikido Stichting Delft kan iedereen dat zaterdag 17 september zelf gaan ervaren.

Door: Dennis van den Berg

Aikido is een sport met een duidelijke filosofie. De technieken die worden geleerd en beoefend stellen de aikidoka in staat om de kracht en de energie van een aanval op hem of haar in zijn of haar voordeel om te buigen. Op deze manier kan snel de angel uit een conflict of bedreigende situatie worden gehaald, zonder dat er letsel wordt toegebracht aan de andere partij. In de praktijk betekent dat veel (je laten) vallen, blijkt als we een kijkje nemen bij een training in de sporthal aan de Van Tienhovenstraat. Een bodem van stevige matten zorgt ervoor dat ieders val of duikeling wordt gebroken.
Charles Kientz is de oprichter en een van de leraren van Aikido Stichting Delft. "De sport is doordrenkt van de filosofie van bedenker Morihei Ueshiba uit Japan, die het concept in de jaren 1920 ontwikkelde vanuit onder meer jiu-jitsu. Het is geen sport voor competitiegedreven personen, want er zijn geen wedstrijden of competitie. Het gaat om het gezamenlijk ongedwongen trainen en het steeds beter worden in de technieken, waardoor je zelf steeds minder kracht hoeft te gebruiken om de ander te vloeren." Kientz ziet hoe leden de achterliggende filosofie in hun dagelijkse leven in de praktijk brengen: "Niet door bijvoorbeeld hun collega's met een aikidoworp uit te schakelen, maar door naar een oplossing voor conflictsituaties te zoeken zonder een directe confrontatie aan te gaan." Ook binnen de stichting is het harmoniemodel van kracht: nieuwe leden worden goed begeleid en opgevangen door de mensen die al langer bij de club actief zijn. Het karakter van deze krijgskunst maakt haar zeer geschikt voor kinderen (vanaf 8 jaar), vrouwen en ouderen. Kientz zelf bijvoorbeeld is de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels gepasseerd, maar staat nog altijd op de mat. En hij is zeker niet de enige: afgelopen jaar nog behaalde zeventiger Jan Lieffering zijn vijfde dan.

Hakama
Kenmerkend voor aikido is het kledingstuk dat beoefenaars mogen dragen wanneer ze de zwarte band hebben behaald: de hakama, een zwarte broekrok. Dit jaar zijn er in de zomer vijf verenigingsleden opgegaan voor de zwarte band, eerste dan; en één persoon voor de zwarte band, tweede dan. Een Japanse aikidodocent is speciaal overgekomen uit het land van de rijzende zon om deze examens af te nemen.
Aikido Stichting Delft traint op dinsdag en zaterdag in de dojo aan de Van Tienhovenstraat; en op donderdag in het Martial Arts Center aan de Mina Krusemanstraat 42a. De stichting houdt op zaterdag 17 september van 11.00 uur tot 14.00 uur open huis aan de Van Tienhovenstraat 1. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Meer informatie: www.aikidodelft.nl.