Menigeen trotseerde het Delftse krooswater, onder wie Maarten van der Weijden (achteraan met ontbloot bovenlijf), voor Swim to Fight Cancer.
Menigeen trotseerde het Delftse krooswater, onder wie Maarten van der Weijden (achteraan met ontbloot bovenlijf), voor Swim to Fight Cancer. Foto: Koos Bommelé

Eerste editie Swim to Fight Cancer boven verwachting en grotendeel 'kroosvrij' verlopen

sport

DELFT – Voor het eerst nam Delft deel aan het evenement Swim to Fight Cancer. Jong en oud spanden zich zwemmend in om geld in te zamelen voor het goede doel Swim to Fight Cancer. Een vervolg laat waarschijnlijk niet op zich wachten.

Het evenement werd zaterdag 27 augustus afgetrapt met de eerste Kids Swim in zwembad Kerkpolder. 56 kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar lieten zien dat zij meestrijden tegen de ziekte kanker door een zwemprestatie af te leggen van 250, 500 of 1000 meter. Ze haalden in totaal bijna 5.900 euro op. De kinderen werden na afloop op een gezonde lekkernij, een bidon en een kidstattoo getrakteerd.
Daarna was het de beurt aan de 'groten' om het water in te duiken, maar dan wel het buitenwater van het Rijn-Schiekanaal. Bruun van der Steuijt stond langs de kant als speaker om de 167 deelnemers aan te moedigen. "Voorafgaand aan het gebeuren waren er nog wel wat zorgen over het hoge kroosgehalte in het water", verklapt Bruun. "Sommige stukken lagen zo dicht met kroos, dat het eerder een grasveldje leek dan een waterweg. Gelukkig heeft het waterschap ingegrepen en de zwemroutes kroosvrij gemaakt. Een hele opluchting voor de zwemmers."
De gemeente Delft nam zelf met twee teams van in totaal 9 personen deel aan Swim to Fight Cancer. Twee medewerksters van de gemeente finishten als de nummers twee en drie achter Olympisch kampioen Maarten van der Weijden, die voor deze gelegenheid ook van de partij was. Na het zwemmen was er een stevige pastamaaltijd voor de zwemmers. In totaal werd er meer dan 123.000 euro opgehaald, waar rekening was gehouden met maximaal een ton.
Deze eerste editie van Swim to Fight Cancer in Delft smaakte door al die positieve elementen naar meer, erkent Bruun. "De roep om een vervolg klonk al vrij snel afgelopen week. En ik denk dat er ook zeker een volgende editie gaat komen. De organisatie ligt er nu, we weten wat er goed gaat en waar we nog tegenaan lopen. Ik heb er alle vertrouwen in, dat dit wel eens een mooie sportieve traditie zou kunnen worden."
Zie ook het fotoalbum op deze site, dat onze huisfotograaf van het evenement heeft gemaakt.