Tijdens de open dag is iedereen welkom om een kijkje in de voormalige NKF-hallen te nemen.
Tijdens de open dag is iedereen welkom om een kijkje in de voormalige NKF-hallen te nemen.

Nieuwsgierig naar wat er in de Schiehallen gebeurt? Kom zondag 11 september zelf poolshoogte nemen

Algemeen

DELFT – Kabels worden er niet meer gemaakt, maar de voormalige NKF-hallen vormen al zeven jaar een broedplaats voor getalenteerde ondernemers en kunstenaars. Zij laten belangstellenden tijdens de open dag op zondag 11 september graag zien waar zij allemaal mee bezig zijn.

Een bedrijfsverzamelgebouw binnenrijden met de fiets. Dat is niet overal gebruikelijk, maar wel in de voormalige NKF-hallen aan de Schieweg. De oude kabelfabriek biedt sinds 2009 onderdak aan zo'n zestig kleine bedrijven: van kunstenaarsateliers en ambachtelijke werkplaatsen tot autobedrijven, een klimhal waar men kan boulderen en een brouwerij. Ook ontwerpbureau de Kabelfabriek heeft zich genesteld in deze industriële omgeving: de ontwerpers voelen zich er als een vis in het water en hebben veel contacten met hun medehuurders. "We geven jonge ondernemers en start-ups graag een zetje in de goede richting bij het zichzelf in de markt zetten", omschrijft Lian Moerenhout de rol die het bedrijf waar zij voor werkt vervult.
De belangenvereniging voor de gebruikers van de Schiehallen, de Kabelkring, organiseert jaarlijks een open dag. Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen in het voormalige NKF-gebouw om te zien hoe historie en heden zijn samengesmeed tot een keten van bedrijven met veel potentie voor de toekomst. Het evenement heeft veel weg van een grotendeels overdekt festival. De bedrijfsruimtes zijn op deze dag voor iedereen toegankelijk, zodat bezoekers een goed inzicht krijgen wat er momenteel allemaal gist en borrelt onder het omvangrijke dak van de voormalige NKF-hallen.

Foodtrucks
Dat gisten en borrelen mag met betrekking tot brouwerij de Koperen Kat letterlijk worden genomen. Maar er zijn meer ondernemers in de Schiehallen die zich op food & drinks richten, zoals lunchroom en bezorgrestaurant Trek, waar op deze dag een smoothieworkshop plaatsvindt. Speciaal voor de open dag komen foodtrucks van Dolly's, Wijn bij Robijn en Koko Loco op de patio van de Schiehallen te staan met thee, wijn en heerlijke hapjes. Het festivalidee wordt verder versterkt door optredens van Who Spilled The Lemonjuice?, Apa Itus en The Gully Flowers op het podium van de Koperen Kat. Bezoekers komen oog in oog te staan met de Chinese leeuw van Kung Fu-school Wing Chun Kuen, die dansend door de gangen trekt. Ook de Delftse coverband Traffix trekt al spelend rond door de hallen en de patio. Daar is eveneens de circusartiest Milan Seegers te vinden, een waar slangenmens die zijn hand niet omdraait voor een sterk staaltje acrobatiek.
Bij ontwerpbureau de Kabelfabriek kan men werken aan zijn of haar handschrift dankzij een korte cursus kalligraferen. Verder kunnen bezoekers verschillende houtsoorten leren onderscheiden, of kampioen autobandverwisselen worden. Voor de kleintjes is er een springkussen. De open dag van de voormalige NKF-hallen aan de Schieweg 15 vindt plaats op zondag 11 september van 10.00 uur tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Vanaf het blauwe hart bij de Markt rijden de hele dag pendel-tuktuks van en naar het evenement. Info: www.dekabelfabriek.nl.